Behövs verkligen internationella mansdagen?

Idag är det internationella mansdagen. Onödigt? Provocerande? Tramsigt? Är inte alla dagar mansdagar kan man ju fråga sig. Njae skulle jag säga. Alla andra dagar är dagar för den manliga normen. Den där normen som gör att pojkar blir tuffa, slutar gråta och ska vara macho. Därför vill jag se dagens internationella mansdag som en dag att med ett kritiskt öga titta på vad det innebär att vara man.

Pojkar får allt sämre resultat i skolan. Flickorna går om i alla årskurser och dominerar högre utbildningar. Varför är det så? Möjligen för att det finns en norm om att det är töntigt att plugga och gud förbjude att en kille anses vara en plugghäst. Jag kan tänka mig att det idag kan vara ganska svårt att vara kille. Det börjar komma allt fler regler för hur en kille ska vara. Han ska gilla brudar, bilar och porr. Han ska vara sexuellt erfaren vilket leder till ett skadligt beteende när den sexuellt oerfarne killen får ett hävdelsebehov. Killar får inte vara mjuka, gilla balett eller sjunga i kör. ”För det är så jävla bögigt”.

Uppenbarligen finns det något fel i männens värld för inte är det kvinnorna i Malmö som går och skjuter på varandra eller spränger bomber över staden. Det är inte kvinnor som möter upp andra kvinnliga fotbollshuliganer och slåss i en park. Det är inte kvinnor som slåss på krogen, är farliga i trafiken eller skiter i att va föräldraledig. Jag menar att anledningen till den här skeva uppdelningen är för att det bara finns ett sätt att vara man. Och den rollen blir allt snävare.

Jag önskar att pojkföräldrar verkligen lägger stor vikt i att aldrig begränsa sina pojkars känsloliv. Att aldrig säga nej om de vill testa en aktivitet. Jag tror många föräldrar struntar i att uppmuntra sin sona balettlängtan för att man är rädd att han ska bli retad. Man vill från en fin plats skona sitt barn från lidande. Men jag tror att fängelset som är den snäva mansrollen kan vara ett större lidande.

Idag vill jag hylla alla de män som tar ansvar. Som är engagerade föräldrar, aktiva i barnens fritidsintressen, tålmodigt läser läxor, tvättar efter bästa förmåga och steker amerikanska pannkakor i form av Musse Pigg. Killarna som vågar fortsätta göra det de tycker om oavsett om det är smink, dans, teater, flugfiske eller korsord. Pojkarna som klär sig i tyllkjolar, har nagellack, ännu inte blivit för stora för att våga leka med flickor och som gråter stora ömmande tårar.

Jag tror faktiskt att internationella mansdagen behövs alldeles extra mycket nu för tiden.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Emma Nilsson
4 år sedan

Så sant och bra skrivet, får mig att minnas ett av sommarens bästa sommarprat: Emma Leijnse!

Frida Kummerfeldt
Frida Kummerfeldt
Reply to  Emma Nilsson
4 år sedan

åh den har jag inte hört! måste genast spana in!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x