Fråga Frida: hur stänger jag av jobbet när jag är hemma? Hur får jag balans mellan arbete och privatliv?

Detta är en SÅ viktig frågeställning och jag är så glad att jag ska få lov att ge min syn på saken. Först vill jag säga att jag tycker vi lägger ALLDELES för stor vikt vid arbete i Sverige. Eller vid arbetstiden ska jag kanske snarare skriva.

Det har blivit som en jämförelsesport att prata om hur mycket man jobbar, hur mycket man har för tillfället, hur stressad man är. Och ofta tror jag inte de där människorna har särskilt mycket att göra egentligen. Jag har jobbat som advokat, ett högpresterande arbete med mycket att göra. Men jag har i princip aldrig arbetat övertid. Istället har jag gått in på mitt kontor och arbetat effektivt från det jag kom tills när jag lämnade. Det är princip som att lagom arbetsbörda är något fult. Då kanske folk tror att man är lat?

Man är inte lat om man arbetar lagom. Man är en sensibel människa. Jag tror inte på att leva för att arbeta utan istället på att arbeta för att leva. Mitt arbete är sättet jag kan finansiera drömmarna i mitt liv. Det är ju hiskeligt sorgligt om arbetstiden inkräktar så mycket på livet att livet inte hinns med.

En annan sak jag stör mig på är den här bilden av att man ska vara så himla tillgänglig hela tiden. Jag kollar aldrig mail på kvällarna och tar aldrig jobbsamtal efter att min arbetsdag är slut för jag vet att det i princip aldrig är något som inte kan vänta till dagen efter.

Därför tycker jag att det bästa sättet att att få balans mellan arbete och privatliv är att respektera dig själv nog att ge dig ett privatliv. Säg till chef och kollegor att du mår dåligt över att inte kunna koppla av. Meddela att din mail och telefon nås under arbetstid och därefter får man vänta till dagen efter. Och för att släppa arbetsdagen när man kommer hem tror jag på att sluta vara självupptagen. Världen går inte under nämligen om du inte svarar i telefon eller kollar din mail. Det är i princip bara Biden som kan orsaka att världen går under om han missar ett telefonsamtal.

Jag hade alltid en mental plats där jag kopplade igång jobbhjärnan och vid samma plats, på vägen hem, stängde jag av jobbhjärnan. För mig fungerade det så bra att ha en konkret fysisk plats att ladda på morgonen och ladda ur på eftermiddagen.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x