Trädgårdsdagbok #2

Nu är säsongen igång! Och ingen är gladare än jag! Jag älskar när jag får börja jobba med trädgården och mina blommor. Det är ett säkert vårtecken när jag toppar min övervintrade pelargoner och stoppar sticklingar i små krukor och när jag börjar med förkultiveringen av dahliorna. Jag tror att trädgården är som meditation för mig. Det finns alltid något att göra och det är ett monotont arbete som får min hjärna att koppla av. Jag känner mig ofta rastlös men riskerar att bli passiv om jag inte kommer igång. Därför försöker jag hålla igång om dagarna. Där är trädgården perfekt för det finns alltid något litet att göra.

Mina övervintrade pelargoner fick komma fram. Ur de befintliga krukorna skrapade jag bort ungefär en tredjedel av den gamla jorden. Sedan klippte jag av topparna med nytillkomna skott. Därefter fyllde jag på med ny jord och vattnade. På så sätt kan de befintliga pelargonerna växa till sig och de toppade skotten blir till nya plantor.

I takt med att plantorna växer så omskolar jag dem till större krukor.

Här ligger alla sticklingarna. Dessa ska inte sättas i en liten vas med vatten för att bilda rötter. Istället stoppar jag dem direkt i små krukor med jord och vattnar. Nu står sticklingarna i ett soligt fönster och får växa till sig innan jag ska stoppa dem i en större kruka.

Här har ni min skatt! Fem avfallspåsar fulla med torra bruna knölar. Det kanske inte ser mycket ut för världen men det här är det finaste jag har! För den prakt som dessa knölar kommer ge mig om några månader går inte att beskriva. Många undrar varför jag förkultiverar mina dahlior. det gör jag för att få tidigare blomning och alltså förlänga säsongen när jag kan plocka.

Jag skriver små skyltar med namn på mina olika sorter. Sen tar jag en stor plastkruka och lägger i lite jord. Därefter lägger jag ner knölen och fyller upp jord till knölen är täckt. Knölarna får inget vatten förrän det har börjat komma upp skott. Då börjar jag vattna lite grann.

Nu när mina plastkrukor är slut ska jag testa att förkultiverar knölar i plastpåsar istället. Jag fick det tipset från min lokala plantskola. Det är på min to do list för vad jag vill göra i trädgården nu. Fler fröer ska försås, resterande dahlior ska förkultiveras och det nytvättade planket ska oljas. Det blir påskens trädgårdsfix.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x