Släpp din FOMO

En positiv sak med denna pandemi är att alla de som lider av FOMO (fear of missing out) fått en påtvingad paus. För nu har ingen gjort något som man är rädd att missa. Men trots detta så kan vissa fortfarande lida av FOMO. För nu jämför vi oss med allt vi ser på sociala medier. Folk kanske inte reser, festar och lever som förut. Men istället gör folk i ordning sina trädgårdar, renoverar hemma, påbörjar hälsoresor, utvecklar nya fritidsintressen. Och du sitter där på andra sidan telefonen och blir stressad för att du inte gör just det som de gör. Att de har något som du inte har, att du blir sist på bollen och att du MISSAR något!

Jag led förr av så mycket FOMO! Det gjorde att jag tackade ja till så många saker fast jag egentligen inte ville. Men känslan av att alla upplevde allt utom mig blev så himla jobbig. Idag lever jag efter JOMO (joy of missing out). Jag tycker så mycket om att inte ha fullspäckat schema, att njuta av min familj och våra middagar och träffar, att jag har tid att bara läsa, att vi kan hitta på grejor med Estrid.

Men hur ska man veta om man lider av FOMO? Jo, jag tänker såhär.

Har du en rädsla av att du ska missa något. Att om du tackar nej så kanske just den DÄR grejen händer och du är inte där och upplever den. Det blir en stress av att du missar att göra och uppleva det som ”alla andra gör och upplever”. Det kan också vara att du har ett behov av att tillfredsställa alla. Att om du säger nej är du tråkig och en partypooper. Kanske du låter din telefon gå före din familj. Du måste hela tiden scrolla dina sociala medier för att se vad alla andra gör så att du inte missar något viktigt. För vissa är FOMO att man säger ”ja” fast hela kroppen skriker ”nej”. Så var det för mig under tonåren när det var dags att gå på disco. Jag ville så gärna bara stanna hemma med mina föräldrar och ha myskväll. Men rädslan att missa något LIVSVIKTIGT och inte kunna vara med i snacket på måndagen fick alltid trumfa.

Många blir väldigt stressade när de tittar på sina sociala medier. Det känns som att alla gör allting prick hela tiden utom just du! Men det är inte så. Folk lägger upp sina finaste stunder på sociala medier. Och i ditt huvud blir det en enda massa av att alla ju bara måste ha bara finaste stunder hela dagarna. Du följer också olika typer av konton. Det inredningskontot som har det SÅ fint hemma. Träningskontot med tjejen med en kick-ass body. Modekontot med kvinnan som har den lyxiga, dyra och perfekta stilen. Lifestylekontot med en mysig influencermamma som har hela dagarna på sig att fixa hemma och gör allt det under en hel dag som du sen tror du bör fixa på två timmar på kvällen. Vi glömmer att träningstjejen kanske inte har så spännande garderob. Att lifestylekvinnan inte tränar så mycket. Modetjejen lägger kanske sina pengar på mode och har det inte så härligt hemma. Men åter igen, i våra huvuden blir det en enda gröt av att ALLA har ALLT prick HELA TIDEN!

Mina VÄRSTA FOMO-person är den som väntar med att tacka ja för att se om något mer spännande eller roligare kommer dyka upp. Alltså usch, vilket förfärligt beteende. Det är så djupt respektlöst för man håller den inbjudande personen på halster. Och uppskattar faktiskt verkligen inte personen som bjuder in för man hetsar istället efter det coolaste och creddigaste. Men vet du, FOMO kan faktist leda till att du missar något som faktiskt är viktigt. Milstolpar i livet, barnets glädje när hen gjorde fotbollsmål men du satt med näsan i telefonen och en ledig förmiddag som spontant blev en utflykt där du hittade din bästa butik.

Vill du släppa din FOMO en gång för alla? Då gör du såhär.

  1. Inse att du har ett problem därför att du väljer att låta ditt beslutsfattande styras av rädsla istället för glädje. Våga ta en stund och tänk på ditt svar innan du meddelar det. Tackar du ja för att du vill, för att frågan får det att spraka till i magen. Eller tackar du ja för att du är rädd att du ska missa något? Börja låta dina beslut komma från en plats av glädje.
  2. Njut av nuet. Längta inte hela tiden bort. Tänk på att varje gång du säger ja så säger du samtidigt nej till något annat. Varje ”ja” är inte positivt för dig. Njut av att du säger nej. Det är en hyllning till din förmåga att lyssna inåt på dig själv. Ta en paus från scrollandet om allas ”perfektion” där får dig att glömma bort att se allt det du redan har.
  3. Festen är där du är! Ja, nu har vi ju inga fester. Men det här går att applicera på allt. Om du tänker att alla andra har det mysigaste hemmet, kom ihåg, det mysigaste hemmet är där du är. Om alla andra har en kick-ass hälsoresa så är din hälsoresa där du är. Ditt hem och du ÄR festen!
  4. Du är på den plats du är menad att vara på just nu. Denna mening säger jag till mig själv när jag blir stressad över andra eller annat. När jag märker att jag är frustrerad, längtar bort eller är missnöjd. Då stannar jag upp och vågar tro på att jag är på den plats JAG är menad att vara på just nu. Då spelar det ingen roll var andra är på sina resor för jag själv är på precis rätt plats på min resa.
  5. Disconnect! Släpp telefonen och njut av livet.
  6. Sakta ner! Du behöver inte vara allt på en och samma gång. Du behöver inte göra allt på en och samma gång. Var sak har sin tid. Njut av att planlöst kunna åka på en bilutflykt med varken mål eller tidspress. Njut av att kunna påta timmar i trädgården för du måste inte göra något annat. Njut av att sitta och pärla med ditt barn en förmiddag för allt annat kan faktiskt vänta.

Så börja nu omfamna JOMO, the joy of missing out!

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x