Fråga frida: hur håller man kärleken vid liv i ett långt förhållande.

Jag och David har varit tillsammans i 14 år. Vi träffades när vi var ganska så unga. Jag var 21 år och han 23 år. Vi träffades på en fest och höll sedan kontakt under tre månader när han var utomlands och reste. Under dessa Skypesamtal växte kärleken och när han kom hem åkte han från flygplatsen till mig och flyttade in. Var har alltså alltid bott tillsammans. Det var något chockartat att gå från tre månaders långt telefonförhållande till att bums vara sambo. Det var underbart men också utmanande.

Och under dessa 14 år har vi självklart haft underbara stunder och utmaningar. Och vi tjafsar fortfarande om samma småaktiga saker. Och skrattar fortfarande åt samma slags skämt. Vi är inte det perfekta paret men vi är perfekta för varandra. Där den ena brister har den andra sin styrka. Det för mig till de aspekter på hur man håller kärleken vid liv under en lång tid.

  1. Kommunikation. Det är knappast en överraskning men det ÄR verkligen en av de viktigaste aspekterna i ett förhållande. Jag är definitivt den som tar ansvar för pratandet i vår relation. Men där jag lägger fram kommunikation på mitt onyanserade sätt har David en otrolig förmåga att orka, våga och vilja lyssna. Jag har ett enormt behov av att ta upp det som skaver och det gör att vi behövt ha svåra samtal och ledsamma samtal. Men som i slutändan möjliggjort förändring och att vi kan gå vidare. Utan kommunikation kommer skavet växa sig större och större och tillslut kan det vara slutet på en relation.
  2. Humor. Aldrig känner jag mig så glad och levande som när vi skrattat riktigt mycket tillsammans. Jag är faktiskt den roligaste David vet!! Och jag är också den roligaste jag vet! Så vi har sjukt kul ihop. Det är så viktigt för mig. Skratt är förlösande och om man kan skratta tillsammans kan man övervinna så mycket.
  3. Gemensamma drömmar och mål. Jag älskar att ha gemensamma drömmar och mål med David. Stora som små. Det är så intimt och modigt att planera sitt liv tillsammans. Vad man drömmer om och hur man vill designa sitt perfekta liv.
  4. Egentid & upplevelser. Gemensamma intressen eller upplevelser är en annan aspekt som är viktig. Och det är ofta det som tas bort under småbarnsåren, vilket också spelar in på varför småbarnsåren kan vara så tuffa. I tider när upplevelser och tillsammanstid varit begränsad har vi vägt upp det med att öka på de gemensamma drömmarna och målen. Då finns det en samhörighet och en enighet i att det kommer en tid för oss längre fram.
  5. Vara varandras cheerleader. Jag vill bara står bredvid David och klappa och busvissla som en störig tonårskille. I vart fall emotionellt, även om jag gärna gjort det fysiskt också! Ord som kör! Du klarar det! Jag tror på dig! Klart du ska göra det! Njut! Jag backar dig hela vägen! Det är det finaste man kan säga till sin partner. Det är stödet är otroligt skönt och viktigt när man genom livet då och då hamnar på svåra platser.
  6. Lär dig uppskatta den andras dåliga sida. Japp, detta är en annan grej jag faktiskt gör på riktigt. När jag stör mig på David och hans, enligt mig, dåliga sidor så brukar jag tänka på om jag hade velat byta ut dem till någon annan dålig sida. Långsam mot inte lyhörd? Förvirrad mot otålig? Velig mot dominant? Beslutsångest mot egoistisk. Svaret är alltid nej och då blir jag så glad att David är precis så som han är.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x