En guide till livslångt förhållande

livslångt förhållande-1

Nåja, det vore pompöst av mig att sitta och påstå att jag sitter på det magiska receptet på ett livslångt förhållande, bloggtiteln till trots. Men vi har i vart fall varit tillsammans i 8 år, med upp och ner, ärligt och jobbigt, himlastormande och vardagligt. Jag har även i mitt arbete sett drösvis med destruktiva och i min mening dåliga relationer, så jag vågar påstå att jag iallafall har några punkter som jag tycker är viktiga och som jag tror bidrar till en bra relation.

1. KOMMUNIKATION
Detta är verkligen det absolut viktigaste. Prata, prata och prata. Våga berätta om det som känns jobbigt och våga fråga vad den andra tycker är jobbigt. Men prata även om vardagliga ting såväl som prata om gemensamma drömmar och mål. Tystnad är så farligt för då går parterna på vars ett håll, det dåliga får fotfäste och kan fortsätta gro. En god kommunikation gör att grollet inte får fotfäste. Kommunikation får gruset att försvinna.

2. LYSSNA
Lika viktigt som det är att prata, lika viktigt är det att lyssna. Om ens partner öppnar upp sig är det viktigt att inte vifta bort det utan verkligen våga lyssna och ta in det hen säger. Det är förödande att ta mod till sig och öppna upp sig om man möts av en avfärdande hand.

3. RESPEKT
Respektera din partner på alla möjliga vis. Din partners kroppsliga integritet är otroligt viktig att respektera. Man får aldrig pressa sin partner till sexuella sammanhang som hen innerst inne inte vill. Hos framförallt ungdomar är så kallat ”tjatsex” ofta förekommande där företrädesvis pojkarna tjatar och tjatar tills tjejen går med på det. Det är aldrig äkta kärlek att göra så. Man får aldrig ge sin partner dåligt samvete för att hen inte vill ha sex, för har man väl börjat pressa sin partner är det svårt att reparera det. Men även ens partners drömmar, rädslor, svårigheter och glädjeämnen är viktiga att respektera. Även om David är fullkomligt ointresserad av skönhet så respekterar han att det är mitt intresse och glädjeämne och lyssnar på mig när jag går på om hur Tom Fords nya läppstift bara är ett måste och varför jag dör om jag inte får besöka Sephora snarast. Likaså är jag dödligt ointresserad av blixtar, kameror och tekniska prylar men försöker lyssna på David när han berättar att Nikon släppt något nytt som han bara måste måste pröva nu nu nu!

4. GEMENSAMMA GLÄDJEÄMNEN
Lika viktigt som det är att man har separata intressen är det lika viktigt att ha gemensamma. Hitta något som är klistret mellan er när vardagens gråhet är vanligare förekommande än romantiska dejter och spännande resor. Det behöver inte vara storslagna grejor, men något som ni båda älskar och älskar att göra tillsammans. För mig och David är det kultur. Föreställningar, utställningar och vernissager är sådant vi båda älskar och när vi gör det tillsammans stärker det oss som par. Jag tror verkligen det är viktigt att skapa gemensamma drömmar men även minnen.

5. ÄRLIGHET
Denna är så enkel, men uppenbarligen samtidigt så svår. Hela tiden ser jag oärlighet mellan partners. Det kan vara stora förödande saker som otrohet, missbruk och skulder men det kan också vara en vardag fylld med vita lögner, smussel och undanhållande av information. Det går inte att bygga något livslångt då. Ärlighet varar verkligen längst och ibland svider ärlighet, men oärligheten bränner.

6. OMTÄNKSAMHET
Jag tror det är viktigt att vara sin partners största hejarklack och fanbase. Att alltid ge den andra pepp och uppbackning och framförallt, säga ja. Det är klart att jag inte älskar när David jobbar mycket, jobbar helger och kvällar eller åker iväg på fotoresor men jag vill unna honom det, för det är viktigt för honom. På samma sätt kanske han inte alltid älskar att jag har mycket politiska uppdrag, events och aktiviteter som jag går på men han vet att jag älskar det och säger alltid ja. När jag ska på aktiviteter på dagtid tar han alltid ledigt från jobb och är med Estrid så att jag kan utvecklas och få göra det jag älskar. Jag tror verkligen på att säga ja till sin partner. Även om det i stunden känns orättvist att nu är det jag som har Estrid hela dagen igen och igen och igen, så vet jag att i det långa loppet får jag det tillbaka när det är min tur att hitta på grejor.

7. GE & TA
Det här går lite hand i hand med punkten ovan och det handlar om att ge och ta. För att en relation ska hålla hela livet funkar det inte att båda för göra sin grej till 100 % hela tiden. Då håller det inte. Det kommer nämligen komma stunder när den ena får stå tillbaka till fördel för den andra. Det kan handla om att den enas karriär får prioriteras ett tag, att man flyttar till en annan stad eller land för kärlekens skull, att ens ekonomi påverkas för att den ena ska få följa sin dröm, eller va det nu må vara. Om man vill ha millimeterrättvisa är det svårt att orka hålla ihop en relation länge. Man måste helt enkelt våga offra lite för kärleken och våga tro på att det är något som man får tillbaka längre fram i tiden.

Vad tror du är nyckeln till en god och långvarig relation? Har jag missat något?

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

6 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Petra
8 år sedan

Aldrig somna osams <3

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Petra
8 år sedan

mycket bra tips! <3

Julia
8 år sedan

Så himla basic och så klockrent! Sista punkten kändes så träffande. Jag tycker alltid att det är svårt att lyckas få ihop – stark kvinna, jämställdhet och följa kärleken! Att alltid få ihop allting är faktiskt inte så lätt. Bra poäng 🙂

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Julia
8 år sedan

klart en stark kvinna kan vara både jämställd, ha kärlek och utvecklas som människa! <3 tack för din kommentar!

Nike - inredning, trender och studentliv
8 år sedan

Håller med dig. Jättebra skrivet 🙂

Frida G Svensson
Frida G Svensson

tack hjärtat! välkommen till min blogg och tack för din kommentar!

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x