Hantera julstress för maxad njutning

hantera julstress
Nu kan du antingen känna dig pepp inför den stundande julen eller så är det ett stort svart hål i dig som är allt annat än gemytlig. Julstress är ett faktum och den kan vara svår att hantera. Jag tänker att det kan bero på olika saker men oavsett orsak så kan jag lova dig att allt härstammar ur två saker. Samma två saker! Du sätter ribban för högt och du gör det på grund av vad du tror förväntas av dig. Jag har varit en sådan högpresterande människa som alltid stod och grät 15 minuter innan gästerna kom för att allt inte blivit helt perfekt. Jag hatade den känslan och jag skyr den idag som elden. Och jag vet att några av er där ute redan är ihjälstressade över julen. Det är i vart fall statistiskt mest troligt eftersom kvinnor alltid ska vara så duktiga. Jag vill verkligen att du ska njuta denna jul! Här är mina tankar på hur man kan hantera julstressen och jag delar upp det i olika delar.

Tidsbrist
I år har vi tidsbrist. Julen ligger lite dumt till, vi är småbarnsföräldrar, vi har jobb att sköta, jag är busy gal och vi ska ha julen hemma hos oss. Förr i tiden hade jag blivit julzilla vid det här laget, men inte i år inte. För jag SÄNKER ribban. Alla måste ta med sig något. Den långa listan av allt som ska ätas, lagas och köpas har vi delat ut på samtliga inbjudna gäster. Vi köper allt färdigt förutom det som känns kul att göra. David vill exempelvis göra egen sill, jaja, då får han la göra det. Jag tänkte istället gå till saluhallen i Lund och där införskaffa korvar, julgodis och allt sånt smarrigt. Sen kör vi en runda till Ica Maxi. Och om det inte var för att våra matpengar ligger på ett icakonto hade jag beställt hem all mat rätt till dörren. Men tricket är att dela upp all mat. Annars blir det så himla omfattande.

Jag kommer vara ledig några dagar innan julafton och en hel del av tiden ska jag lägga på bloggen men den tid som blir över ska jag baka lite. För att det är vad jag vill och orkar. Vi kommer inte ha storslaget pynt eller färgmatcha dukning. Duken kommer inte strykas och inte Davids skjorta heller. Estrid behöver ingen ubersuperdubersnuttiplutti juloutfit. Vi har en ärvd rödrutig klänning som passar bra.

Sen tycker jag det är viktigt att hålla i minnet – vad är viktigt idag. Och det är ju tiden med varandra. Att vi ska äta tillsammans, att vi ändå ska anpassa julen efter en 2-åring och att ingen egentligen bryr sig om vitlökssillen blev bortglömd och att skinkan köptes färdig och bara behövde griljeras i 15 minuter.

Pengabrist
Det här är nog min absolut viktigaste punkt. Man bara MÅSTE vara ödmjuk inför det faktum att vi alla har olika ekonomiska förutsättningar. Det är så sorgligt med människor som inte kan njuta av julen för att de la pengar som de egentligen inte hade. Jag vill inte ge en julklapp om jag inte har råd och jag vill definitivt inte få något av den som inte har råd. Sätt ribban efter din plånbok. Syrran och hennes kille har nyligen köpt hus, vi är småbarnsföräldrar på jakt efter hus och våra pengar är bättre spenderade där istället för på en perfekt jul. Därför har vi secret santa och alla har fått en vuxen att ge present till för en fast summa. Sen kan man efter tycke och smak ge till Estrid och sin partner. Jag och David ger inte varandra vars en julklapp utan vi har istället köpt en matta gemensamt till vårt hem.

Ingen ska behöva skuldsätta sig för att fira jul eller vara lusfattig genom hela januari. Det finns ingen outfit, julmiddag eller presentrunda värd pengarna om du sen bara sitter där med en klump i magen. Jul handlar om värme, familj och mat, det andra är bara dekor.

Nu tror jag ingen skulle ha en åsikt om man sänkte julribban på grund av ekonomiska skäl. Men om någon hade det så är den en riktigt inskränkt idiot. Bruka inte våld mot din ekonomi för att du tror att andra förväntar sig av dig att du ska spendera mycket. Det är coolt att stå upp för sin ekonomi, det är power för mig.

Orkesbrist
Kanske du bara vill dra ett täcke över huvudet och skita i den där jävla julen. Ja men gör då det! I have your back. Är du trött på att plikttroget fara mellan skilda föräldrar och sjuttioelva släktingar och vill inget hellre än att sitta hemma i pyjamas och äta skinkmacka med din älskade. Gör då det. Jag är så innerligt trött på att folk firar jul på ett sätt som varje år inger samma känsla av ledsamhet. Kanske den ena eller andra blir besviken, men då får dem väl bli det då. Du har ingen skyldighet att ställa upp på julfirande om du inte vill. Sätt hårt mot hårt där för det är faktiskt ditt himla liv det handlar om.

Du kanske bara vill ta en sista minuten och äta allt annat än sill och köttbullar. Bara gör det. Stick iväg. Om gamla faster blir sur så får hon väl bli det för du rår om dig. Du följer ditt hjärta och det är sånt som får oss att må bra. Om vi ideligen bara gör sånt som andra förväntar sig att vi ska göra mår vi tillslut skit. Så enkelt är det bara.

Så sitter man där med FB och Instagram och undrar vad det är för fel på en som bara vill att den 24:e ska bli den 25:e. Men det är inget fel på dig. Jag må älska julen men jag tycker det är helt ok att bara vilja se det som en helt vanlig dag. Du är varken sorglig eller dålig som inte har det så glittrigt som bloggar och FB påstår att det ska vara. Om du bara följer ditt hjärta och din vilja så är du på riktigt god väg att få en fantastisk jul. Helt enligt dina egna preferenser, och det är faktiskt så man får en härlig jul.

Keep up the good work, sänk ribban och låt julen handla om sovmorgon, långa frukostar och pyjamas som enda outfit. Skicka ut partner och barn på ett rejält besök i lekparken och njut av dina tysta sköna timmar. Sänk axlarna och så glädjes du dig över storheten i att du nu har lärt dig att good enough verkligen är good enough!

KRAM!

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

13 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Linda
7 år sedan

Mycket bra skrivet det här av dig.
Det är så himla många som stressar kring jul med att allt ska vara tip top men herregud då har man missat poängen helt julen är till för att mysa och ha lugn och ro, man kan inte ta ut sig helt kring jul för då har man ju inte kunnat ladda om alls.
Jag själv njuter till fullo detta år av alla högtider då jag faktiskt går hemma och är mamma ledig. Jag jobbar ju inom vården så dessa högtider är inte självklara för mig att få vara ledig, det är så himla skönt att i år inte behöva bry sig om hur alla tjafsar kring jul och nyår om vem som ska jobba och inte, för det är riktigt jobbigt med detta tjafs det tar liksom bort glädjen med jul och nyår. Jag har under nästan alla år som jag jobbat sen 97 jobbat på julafton oftast dag, men jag har valt det för att det känns meningsfullt att kunna göra en fin stund för de människor som bor på boenden eller har hemtjänst, för oftast just julafton är en dag då de är själv och då kan ju vi som personal ändå försöka att göra denna dag bra för dem.
Men nu när jag fått barn så kommer jag nog inte jobba varje jul längre utan nu vill jag fira med Levina vissa jular, sen kan jag inte vara ledig alla.
Kram Linda

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Linda
7 år sedan

vad fint av dig att jobba på julen.Beundrar så er som alltid ställer upp för de gamla, sjuka och svaga! <3 men nu ska du få njuta av en härlig jul hemma!

Caroline
7 år sedan

Jag håller med dig Frida! Synd att inte alla kan tänka så. Jag har en familj som gärna vill hålla viss tradition vid och man ska inte ändra på vissa saker och göra som man behagar kan man inte göra på julen… Själv ska jag befinna mig i pyjamas så länge det går och titta på julfilm med pojkarna!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Caroline
7 år sedan

gör din egen grej säger jag bara!

Sanna
Sanna
7 år sedan

Jättebra skrivet, så viktigt. Kan du inte handla med Ica-kortet på Maxi’s hemkörning? Har för mig att man kan beställa online på maxi västrahamnen. Iaf på något maxi i Malmö.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Sanna
7 år sedan

VA? HAR MAXI HEMKÖRNING!?!?! Du har räddat mitt liv!!

Irene
7 år sedan

Hear, hear! Jag har också stått och bölat av stress över en eller annan julmiddagslagning (kan det heta så?) men numera har jag insett att ingen blir glad av en superstressad värdinna som står där och ler stelt medan droppar av svettig stress rinner nerför hennes ansikte. Det som gör en lyckad bjudning är ett värdpar som är glada över att gästerna kommer. Blir maten bra är det ju såklart en bonus – blir den katastrof blir det (så småningom) ett roligt minne. Det blir det inte om värdinnan bryter ihop. Fram för mer julavkoppling åt alla! Oavsett hur man nu vill fira den.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Irene
7 år sedan

jag håller helt med dig! great minde think alike. Plus att borrgråten mascara gör ingen gladare! =)

Ulla wolter
Ulla wolter
7 år sedan

Jag firar hos dotter och hennes familj. Dit kommer också sonen med familj och som pricken över i kommer min syster och svåger ner från Lerum. Alla tar med något av det vi skall äta och sen skall vi bara mysa. Julklappar till barnbarnen och en liten sak till de vuxna. That’s it! Ha en skön jul och hälsa till dom som jag känner!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Ulla wolter
7 år sedan

det låter som en mycket skön jul! precis så som den ska vara!

Anette
Anette
7 år sedan

In my Dreams! I år är vi fyra vuxna och fem barn/ungdomar som sitter och glor på Kalle för att göra en 75-årning glad….helt jävla sjukt! Vad vi vill göra? Vara i slalombacken! Det får bli vårt bidrag i att göra någon annan lycklig. Filar vidare på navelsträngen till äldre släktingar. Kraaam älskade Frida. En klok gammal själ i en ung kropp.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Anette
7 år sedan

det är fint att ni gör det för någon annan samtidigt som jag får lite kli i kroppen. livet är ju så kort liksom! men I don’t judge, vi har alla olika bevekelsegrunder. KRAM!

Anette
Anette
Reply to  Frida G Svensson
7 år sedan

Kli! Jag får utslag överallt!!!!
Har börjat hata ankfan!

13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x