Vikten av att besöka ett kvinnorum

kvinnorum

Häromdagen gick jag förbi ett nagelställe som ligger alldeles i närheten av mitt kontor. Det var på en onsdag, det minns jag, för på onsdagar hämtar min mamma Estrid på förskolan. Den dagen är guld värd för den ger en chans att inte behöva stressa från kontoret, det finns tid att jobba över, göra ärenden eller bara ligga hemma i det tysta och tanka energi. Just denna onsdag gick för att fixa naglarna. Efter några månader med gellack blev min naturliga nagel allt för tunn och jag kände att jag behövde en paus. Men nu var det då åter dags för mig att få fina naglar.

När jag satt där på nagelstället slogs jag av hur fint det är med sådana här platser dit främst kvinnorna går. Vi pratade alla lågmält och vattnet porlade rofyllt från hörnan där de gjorde pedikyr. De flesta satt tysta men någon gång sa en kvinna något ord till en annan. Det känns som en hemlig värld dit männen inte kommer och tar över. Här kan kvinnor förenas i en tyst överenskommelse om hur skönt det är med tid för sig själv.

Det finns också något vackert i att vi som var där var från tonår till pensionär. Att det finns något löftesrikt i att kvinnor i alla åldrar tar sig tid. Det handlar inte om att man just fixar naglar, det handlar om att man tar sig tid för sig. Jag får samma harmoniska och smått rörda känsla som när jag sitter naken på Kallis och ser de andra nakna kvinnorna. Det är samma rum, orört av män, där vi förenas i att vi tar oss tid för det egna jaget.

Det är systerskap på något sätt. En tyst överenskommelse om att alla som är där är värda att vara där och att vi respekterar varandras behov av återhämtning. Det är hej och hej då till alla i rummet, gemensamma fniss åt något roligt och en snabb kommentar att bordskamratens val av nagellack var riktigt snyggt. Det är också den historiska biten. I alla tider har kvinnor samlats i ett ”kvinnorum” för den ostörda tiden bort från hem, krav och åtaganden. En tid för systerskap, avslappning och lite hederlig egentid.

Jag mår bra i själen när jag gör sådant här. Därför fick jag smått en psykos och bokade in frisör, massage, ansiktsbehandling och lymfdränage. Jag verkar tro att jag är en real housewive of Slottsstaden. Nu har jag veckor i rad med återkommande behandlingar och bara jag skriver det känner jag en viss avkoppling sprida sig i mig. Åh, det ska bli så skönt att få bli omhändertagen. Bara ligger på en brits och vara. Koppla bort vardagen och fyllas av tacksamhet. Det är då man är som lyckligast för det är genom harmonin som man på riktigt skapar rum för lycka att sprida sig ut i varenda nerv och cell.

Och ofta sker just det i ett rum, alldeles bara för oss systrar.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x