Boktips: På västfronten intet nytt av E. M. Remarque

på västfronten intet nytt-1
Jag vill så gärna tipsa er om denna bok, På västfronten intet nytt av E. M. Remarque (här). Den här läste jag på gymnasiet på svenskan och det var en så stor läsupplevelse för mig. Jag bestämde mig för ett tag sen för att läsa om den och läsupplevelsen var lika underbar även denna gång.

Boken handlar om en ung man som går ut i krig, i första världskriget. Det är en rå, ärlig och skrämmande beskrivning av vad krig gör med människor, hur soldaters gemenskap blir otroligt stark när de delar livet och döden men boken visar även hur krig släcker själen. Att det aldrig riktigt går att sudda bort bilderna man sett, ljuden man hört och lukterna man känt. Boken är helt osentimental, stundtals sorglig och stundtals vacker. Den kan nästan upplevas som smått cynisk, men jag vill hellre se det som en ärlig beskrivning av hur ens tankebanor ändras när man lever i krig. Om ens bästa vän dör och han har nya boots, så tar man helt enkelt bootsen och fortsätter sen skjuta. Det är inte hemskt eller cyniskt, det är överlevnad.

Läsupplevelsen denna gång präglades givetvis av att jag idag träffat mängder med människor som levt i krig, stridit i krig, drabbats av krig och traumatiserats av krig. Dessa människor är av kött och blod och som jurist tänker jag sällan på deras känsloliv. Jag tänker på juridiken i deras ärende. Det är mitt sätt att överleva och inte bli sekundärt traumatiserad av deras förskräckliga livsberättelser. Därför uppskattade jag denna bok därför att den gav mig möjlighet att ta in krigets fasor på ett för min själ mildare sätt.

Faktum är att krig pågår i vår värld. De är råa, blodiga och värre än din värsta mardröm och vi får inte blunda för det. Vi måste våga öppna våra sinnen och acceptera att kvinnor våldtas, barn skändas och människor mördas på de mest brutala sätt. För ingen av oss kommer undan att i vårt liv träffa en människa som levt i krig, för idag finns dessa människor i vårt land. Dessa människor bär fasor vi knappt ens kan föreställa oss, och det måste vi komma ihåg. För att skapa lite himla ödmjukhet i vårt samhälle och omtanke för våra medmänniskor.

Boken är så stark och så viktig. Jag rekommenderar dig verkligen att läsa den. Det är en gripande skildring av en naiv ung man som ska strida för sitt land, för att genom kriget åldras snabbt och drastiskt. Ett poetiskt och vackert språk som är lustfyllt att läsa och varenda sida var en riktig gåva.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Annelie
Annelie
7 år sedan

Tack för tipset! En bok jag borde läst för länge sedan, men nu ska det bli av. Här kommer ett tips från mig till dig: en bok jag sett att du redan har, ”Blonde”. Jag minns den som mycket bra, så läs!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Annelie
7 år sedan

Ja jag har ju den boken! Ska ta itu med den snart, det känns som ett måste! =)

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x