Hantera din tid effektivt

hantera din tid effektivt-1
Det är en fin gräns mellan att göra massa saker som är kul och att göra för mycket. För mig handlar allt om time management, alltså hur jag hanterar min tid. Och det finns knep att använda för att hantera tiden mer effektivt.

1. You snooze you loose
Skjut inte upp! Alltså ingenting! Om du gör saker när du ska så blir det inte lika kaosigt. Jag förbannar bara mig själv att jag aldrig följer mitt egna råd när det kommer till städning. Men i alla andra sammanhang lever jag benhårt efter detta. För om man skjuter upp saker så blir det tillslut en oöverstiglig mängd saker att ta itu med. Så beta av saker och ting direkt.

2. To do lista
För att hålla koll på vad du behöver göra är det alltid smart att göra en to-do lista. Skriv upp allt som måste göras, rangordna dem i ordning från viktigast först och så gör du alltid de tråkigaste uppgifterna först. Sen kan du tillfredsställande kryssa av punkt för punkt när du klarat av uppgiften.

3. Schemalägga
Där här ligger nära punkt 1. Schemalägga vad som måste göras och förhåll dig till ditt schema. Då gör du saker i rätt tid och slipper få paniken när något oväntat dyker upp. Genom att hålla koll på ditt schema ger du dig själv marginal om något går snett eller tar längre tid än planerat.

4. Ta bort allt onödigt
Jobba i fokuserade perioder och under själva perioden ska du ta bort mobil, Facebook, plingande mail och annat som kan störa. Jag kan inte jobba så länge utan att tappa koncentrationen så jag brukar jobba 45 minuter och sedan ta en liten paus. Men under mina 45 minuter tar jag bort allt onödigt och fokuserar enbart på uppgiften framför mig.

5. När du återhämtar dig, gör det ordentligt
Det är inte farligt att stressa, det är farligt att hoppa över återhämtningen efter stressen. När du tar dig tid för återhämtning, vilket du måste göra, ska du återhämta dig helhjärtat. Om du tar en sovmorgon, ligg då inte på morgonen och kolla jobbmailen. Om du längtar efter kvalitetstid med din familj, lägg undan mobilen. Om du vill umgås med din partner, stäng tv och dator. Återhämtningen måste prioriteras på precis samma sätt som jobbåtaganden. Planera in din egentid och gör den helig. Den får aldrig rubbas.

6. Säg nej
Du måste lära dig att säga nej. Ju bättre det går för dig desto fler förfrågningar kommer komma din väg. Du måste lära prioritera för man kan inte göra allt. Det är svårt att säga nej när allt känns kul, men till och med för mycket kul kan göra en riktigt utarbetad och trött.

7. When shit hits the fan, avboka
Slutligen, om du har tagit på dig för mycket och känner att du inte mår bra längre, måste du prioritera din hälsa. Ingen tackar dig för att du går in i väggen. Stundtals har det hänt mig att jag haft rent för mycket på en och samma gång. Jag har märkt det ganska snabbt för helt plötsligt känns inget kul längre. För att ta hand om mig själv har jag faktiskt då avbokat eller hoppat av åtagandet jag hade. Det känns aldrig kul, ibland riktigt pinsamt, men åter igen, ingen tackar mig för att jag mår dåligt. Och ingen annan kommer se efter min hälsa, det är något jag måste se till att göra själv.
hantera din tid effektivt-2

31 Responses

 1. Asylmamma skriver:

  Åh vilket bra och tänkvärt inlägg! Det har du så rätt i ❤️

 2. Kattis skriver:

  Jag är skitduktig på time management på jobbet men sen på fritiden är jag lite väl duktig på att skjuta upp saker ibland!:P

  • Frida G Svensson skriver:

   haha ja det är inte alltid samma sak, jobb och privat. men man får försöka överföra samma mindset till privatlivet =)

 3. Frida skriver:

  Bra tips! <3

 4. CAICAIS skriver:

  Så himla bra inlägg!!

 5. Ulla Wolter skriver:

  Som vanligt ett ra inlägg men svårt att leva upp till när man har jobb, man och barn. Dock
  R det jätteviktigt att kunna säga nej och ta hand om sig själv.👍

  • Frida G Svensson skriver:

   japp, man får sätta ribban lite lägre när livet är fyllt av massa åtaganden! Kram på dig!

 6. Linda skriver:

  Vilket bra inlägg!! <3

 7. Dixi Wonderland skriver:

  Vilka bra tips 😀

 8. Josse skriver:

  Älskar dessa tips!!

 9. Sanna skriver:

  Jag känner hur jag suger åt mig som en svamp av det här. Vill ha mer tid, vill optimera min tid, göra det jag tycker om. Har börjat utesluta allt jag inte gillar och som jag egentligen inte vill göra för att istället… odla groddar, virka ett kuddfodral, läsa en bok och må bra. Det är precis vad jag känner att jag vill göra. Och städningen har vi börjat bemästra nu känner jag. Vi är duktiga båda två på något sätt. Förut kunde vi stöka ner till the point of no return nästan, för att sedan lägga timme efter timme efter timme på helgen på att städa. Nu går det på max en timme kanske en eller två gånger i veckan. Också 15-20 minuter varje dag på vardagsstäd. Det har gett mig så himla mycket tid till mig själv och till saker jag vill göra helt enkelt.
  Tack för ett bra inlägg!

  • Frida G Svensson skriver:

   men jag gillar hur du tänker girlfriend! först och främst, jag tror det är helt rätt att göra det man vill och strunta i att göra det man inte vill. och det andra jag vill säga är att det är min DRÖM att jag och min David blir lika duktiga som du och din sambo. snacka om att förenkla sitt liv! =) tack för en himla härlig kommentar. Du verkar så fin!

 10. Matilda Berlin skriver:

  Guuu vad fina bilder!!! Kram <3

 11. Åsenslantliv skriver:

  Väldigt bra tips!

 12. Amanda CL skriver:

  Väldigt mycket bra tips!
  kram

 13. Mycket bra och tänkvärt inlägg!!!

 14. Angelica skriver:

  Så bra & viktigt inlägg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *