Packa rätt inför flytt och spar huvudvärken

packa rätt inför en flytt-1
Om jag får säga det själv är jag lite av en mästare på packning. Det måste vara alla mina år som sjöscout där man ideligen packade sin väska, sina seglarkläder, sovsäcken, maten och alla båttillbehören. Ja, jag är en mästare på att pussla och få ihop allt i en smidig packning. Sen är jag även väldigt organiserad. Dessa två saker bådar mycket gott inför en flytt. Med 2,5 vecka kvar till vår flytt så är ni nästan helt färdigpackade och det är väldigt skönt. Ja, det är skolart oskönt med 85 % av lägenheten nerpackad i lådor, men det är skönt att inte vara stressad. Såhär packar du rätt inför en flytt.

1. Börja i god tid
Detta är A och O. Om du är ute i sista minuten kommer du få slänga ner saker huller om buller i lådor och det blir ett kaos när du ska packa upp. Har du gott om tid, du kan gärna börja 2 månader innan själva flytten, kan du systematiskt packa ner tillhörande saker i samma låda. Böcker för sig, presentpapper etc. för sig, och vinterskor för sig. Du slipper stressa och det blir inte så stort jobb för du har möjlighet att göra lite varje dag, istället för allt på en och samma gång.

2. Packa allt i lådor
Allt ska ner i bananlådor och flyttkartonger. Det kan kännas dumt att ”slösa” en hel kartong på en enda lampa men tro mig, flytten blir så otroligt mycket enklare om allt är i lådor. Då är allt stapelbart och lätt att pussla ihop i flyttbilen. Och så skriver du på kartongen vad den innehåller och vilket rum den ska till. Då går det som en dans att plocka undan kartongerna.

3. Packa mjukt i stora sopsäckar
Alla våra kläder är nedstoppade i sopsäckar. Jag har sparat en minivariant till basgarderob till mig, David och Estrid. Just nu är det kvar i garderoben, men när vi närmar oss flytten ska jag flytta över det till resväskor istället. Jag ville även slå ett slag för vaccumpåsar. Alla gamla bebis och barnkläder som är för små är nedpackade i vakuumpåsar. Även våra extratäcken och extrakuddar är i vakuumpåsar. Vinterkläder med. Jag är officiellt besatt av vakuumpåsar. Du kan slänga ner hur mycket som helst och sen suger du ut all luft med en dammsugare och vips, så tar det ingen plats alls. LOVE THAT!

4. Använd stoppning
Kuddar, handdukar och filtar har jag inte packat ner i en stor sopsäck. Istället använder jag dem som stoppning i våra kartonger. En mjuk kudde ovanpå finporslinet skapar stabilitet utan att det finns vassa kanter som riskerar att ta sönder något.

5. Det finns ingen skam i RUT
Vi använder oss av flyttfirma. Dels därför att vi flyttar på en måndag och alla våra familjemedlemmar och vänner är på jobbet och kan inte hjälpa oss flytta. Men dels även för att flytthjälp nu går på RUT-avdrag och om slantarna finns över är det väldigt skönt att få hjälp. Framförallt nu när vi har en liten som stjälper mer än hjälper när det kommer till flytt. Om du inte har råd med flyttfirma (vilket hey jag förstår, det är pricy) så tar du in 10 kompisar (ja det behövs 20 extra händer), hyr en flyttbil på statoil och fyller den samt de bilar som finns till hands. Då kommer man billigare undan med flytten. Dock är det obligatoriskt att bjuda sin flytthjälp på kall öl och pizza efteråt, men det får man kosta på sig.

6. Städhjälpen då?
Ja, om slantarna finns även för detta så ska du definitivt boka in en firma som flyttstädar. Jag tänker att tid är pengar och vill frigöra tid. Jag vill boka flyttstäd, men David tyckte det var onödiga pengar. Så han kommer flyttstäda lägenheten medan jag är med Estrid och packar upp i nya hemmet. Men mellan dig och mig tycker jag visst du ska ta in flyttstäd, det är någon 1000-lapp och sen är spektaklet över. Om du inte har råd med flyttstäd så kan du såklart göra det själv. Se bara till att lämna städgrejor, sopsäckar, svampar och dammtrasor, dammsugare, golvmopp och fönsterrengöringsgrejor. Det är helt enkelt oacceptabelt att lämna en utflyttad lägenhet i något annat skick än skinande rent.

7. Töm kyl och frys
Även om man kan ta med sig mat till sin nya adress så är det såklart alltid enklast att behöva släpa på så lite som möjligt. Därför föreslår jag att du två månader innan flytten börjar tömma kyl, frys och skafferi. Det blir en enkelspårig kulinarisk upplevelse att i veckor behöva äta rostbröd, färdiga köttbullar och dessa satans fiskpinnar, men jag lovar dig det är så skönt att slippa släpa med sig allt. Plus att det skapar det där härliga längtet efter att i nya hemmet laga ordentlig och god middag. Och såklart, det gör det tusen gånger enklare att avfrosta frysen.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

10 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Ramona
6 år sedan

Hej 🙂 Hoppas du har det fint. Tack för alla bra tips. Jag trodde jag var en hejare på att packa men insåg efter flytten att det inte var så organiserat alls *haha* KRam och njut av dagen

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Ramona
6 år sedan

haha oooppps! =) man lär sig för var flytt! =)

Jeanette Karlsson Koplik
6 år sedan

Vilka bra tips 🙂 Jag hatar att packa men älskar att packa upp haha

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Jeanette Karlsson Koplik
6 år sedan

haha exakt samma här! packa upp är livet! =)

Frugan E
6 år sedan

Flytta är ju en riktig pina.. Det är såklart trevligare om det går organiserat till men det är ändå inte kul. 😛 Hjälpte mamma att flytta nu i april och de körde både flytthjälp och städ, definitivt värt varenda krona! Så det tipset skriver jag under på. 🙂

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Frugan E
6 år sedan

japp, pina var ordet! =)

Caroline
6 år sedan

Amen! Har också börjat! Jag börjar med en riktigt rensning! Vad ska med, vad ska slängas, ges bort? Så himla skönt!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Caroline
6 år sedan

organisation är A och O! =)

Sara Borg
6 år sedan

Att flytta är verkligen ett så mycket större projekt än en (läs: jag) kan tro. Märkligt också att jag glömmer det från gång till gång… 😉

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Sara Borg
6 år sedan

haha, kaos!

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x