Internationella barnmorskedagen och ett tal om frihet

internationella barnmorskedagen-1
Idag är det internationella barnmorskedagen och jag vill verkligen uppmärksamma det. Jag vill särskilt uppmärksamma förlossningsvården. Många kvinnor är idag rädda för att föda och det är förfärligt. Ja, inte bara förfärligt det är ett haveri. Den råa ångest som bor i den gravida kroppen kan vara som tortyr. En konstant oro inför att man ska bli skadad. Jag blev skadad, och är idag helt återställd, men 24 timmar efter min förlossning började jag genast oroa mig för om jag skulle kunna föda barn igen.

Jag oroar mig fortfarande. Jag oroar mig för att jag inte ska få lov att föda med kejsarsnitt. Att det ska bli tjafsigt och krävas mängder av övertalning för att en läkare ska godkänna detta för mig. Jag oroar mig för att jag trots en tid för kejsarsnitt ska få värkar före utsatt tid, tvingas föda vaginalt, och gå sönder en gång till.

och då är jag inte ens gravid.
internationella barnmorskedagen-2
Den råa ångesten bor i kvinnor som är gravida eller vill bli gravida. Oavsett om det är en befogad oro eller inte så är det upplevelsen av oron som är det som måste adresseras. Det borde givetvis vara självklart att kvinnor idag ska få tillgång till en trygg, säker och evidensbaserad vård med mesta möjliga valfrihet.

Jag vill påstå att vi har ett problem med förlossningsvården för att det är kvinnor som blir gravida och inte män. Vården är inte jämställd. Jag, och många med mig, hade problem under och efter graviditeten men fick höra att det var ett normalt inslag och därmed något man bara behövde finna sig i. Detta trots att min foglossning var så hemskt att jag enbart kunde trippa fram med små små långsamma steg från vecka 19.

En trygg förlossningsvård är inte ett faktum när kvinnor måste böna om ett kejsarsnitt. En trygg förlossningsvård är inte ett faktum när svåra gravidproblem inte enkelt medför sjukskrivning. En trygg förlossningsvård är inte ett faktum när kvinnor i månader innan beräknat datum plågas av den råa ångesten och oroar sig för att inte få plats på ett sjukhus i närheten.

Låt oss aldrig nöja oss med mindre än förlossningsvård av högsta rang.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x