Att alltid återkomma till det här med tacksamheten

tacksamhet-1
Jag läste en gång en intervju i en tidning med en kvinna som skrivit en bok om tacksamhet, sociologen Rikke Östergaard. Hon drabbades av två sorger, en bror som dog och att hon själv blev sjuk. Hon menar att en aktiv tacksamhet räddade henne mentalt och fick henne att orka ta sig igenom det. Hon blev sedan frisk och slutade vara tacksam på det där sättet hon tidigare var. Innan så var hon tacksam och uppskattade aktivt allt och alla omkring henne. Nu började hon reta sig på hur diskmaskinen var i fylld, och insåg att hon glömt bort att vara tacksam på det där intensiva sättet hon tidigare var.

I sin bok skriver Rikke att när vi är stressade producerar vi adrenalin och kortisol. Cortisonet triggar ett centrum i hjärnan som gör att vi får fler och fler negativa tankar. Forskning visar att när du känna tacksamhet produceras glashormoner framför stresshormoner, och produktionen av kortisol avbryts.

Jag tyckte detta var så otroligt intressant. Jag pratar alltid om vikten av att känna tacksamhet. Det gör susen för självkänslan, livskvalitén och den allmänna känslan av tillfredsställelse i en. En annan väldigt intressant aspekt i artikeln var att människan inte är skapt för att vara tacksam. Vi är skapa för att överleva, om björnen kommer behöver vi de där stresshormonerna och kortisolet. Det är därför man aktivt måste öva på det här med att känna sig tacksam.

Hon gav tre konkreta tips på hur man kan öva sig på att känna tacksamhet.
1. Hitta tre saker varje dag i förhållande till dig själv som du uträttat och är tacksam för. Kanske att du kunde laga en god middag till din familj, svara på ett irriterande mail och ändå vara tacksam för att det inte fick förstöra din dag, eller att du unnade dig en massage.
2. I förhållande till dina nära relationer ska du tänka på vilka som betyder något för dig och varför de är betydelsefulla för just dig.
3. Det tredje sättet att öva är att känna uppskattning över de materiella ting du faktiskt har och försök bortse från det du saknar.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

5 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Emschen
6 år sedan

Tacksamhet är ett klassiskt verktyg när man arbetar med kronisk smärta och depression och ångest. I alla former av rehab- och vårdinsatser jag varit på är tacksamheten det som lyfts klarast. Varje kväll säger jag, för mig själv, tre saker som jag är tacksam för. Ibland är det så enkelt som att jag är tacksam för att dagen är slut, kudden är skön och täcket är varmt. Det spelar liksom ingen roll vad man är tacksam för bara att man känner tacksamheten och avslutar dagen med tacksamhet.
Jättebra övning, för alla!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Emschen
5 år sedan

jag håller helt med. att känna tacksamhet gör under för livskvalitén!

Finurliga fröken
6 år sedan

I perioder över jag tacksamhet. Men sen glömmer jag bort det. Nu påminde du mig och jag tänker att den här sommaren kanske jag ska ta tag i det igen och varje dag tänka på vad jag är tacksam för.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Finurliga fröken
5 år sedan

bra! det är viktigt att öva!

Pia Widlund
6 år sedan

Ja, man borde vara tacksam oftare. Även över småsaker och inte bara stora händelse. Vi glömmer bort det! Trevlig helg!

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x