Försådden blir inte bra!

försådden blir inte bra-1
Jag är beyond frustrerad just nu! Min försådd blir inte bra och jag vet inte vad jag gör för fel! Jag började plantera så här fint i små behållare. Jag vattnade, pratade gulligt och hade mig.
försådden blir inte bra-2
Det började växa men sen gick det bara utför. De små plantorna blev för långa och började trilla åt sidorna. När jag försökte omskola dem i större kärl överlevde de inte flytten. De små plantorna blev bruna och sen hände ingenting mer. Jag blir tokig! Har du något bra tips till mig, denna osäkra odlare! Mina tankar går i trädgård hela hela tiden! Jag har funderat klart en rabatt och ritat upp den. Skönt! Men jag måste fortfarande klura ut hur och var jag ska plantera dahliorna.
odla1
Bildkälla: här
Jag lutar åt att hoppa över min idé med odlingslådor utan istället plantera dem på friland längs med husets ena sida, där vi idag inte har någonting. Men nu är den stora frågan, ska jag förkultiverar dem? För det verkar sjukt jobbigt! Då behöver jag typ 25 spannar! Var ska alla dessa få plats? Och var ska de stå inomhus? De läcker ju vatten så man kan ju gärna inte ha dem på golvet.
odla2
Hanna Wendelbo har nu övertygat mig! Jag måste tydligen även ha luktärter i år så det ska jag beställa idag. Hon gör de mest magiska buketter med sina luktärter.
odla3
Hon planterar sina i en hemmasnickrad odlingslåda med armoreringsjärn på. Exakt så vill jag också göra. Så nu ska jag klura ut hur man bygger en låda! Kaos! Pappa!!!!
odla4
Så får det bli! Har jag tagit på mig för mycket? Antagligen ja! Men jag gjorde ingenting i trädgården förra året och nu har jag sådan otrolig trädgårdslängtan. Det blir en följetång med andra ord.
luktärtorsommaren1
Mina andra trädgårdsguru, Weronica, odlar även hon luktärter. Och nu när både Weronica och Hanna säger att man måste köpa sina frön från Cecilia Wingård kommer jag givetvis lyda detta. De säger också att man måste följa Cecilias råd till punkt och pricka. Så jag kommer göra även detta! Veronica odlar några av sina luktärter mot en bambupyramid och det ser så vackert ut! Det måste jag också göra!
luktärtorvåren
Tack för mycket inspiration Weronica! <3

12 Responses

 1. Lovlilett skriver:

  För kraftig jord? När grödorna är så små kan väldigt näringsrik jord bli för mycket, men såjord är bra att använda. Spontant annars kanske för mycket vatten? För tätt planterade i de nya kärlen? Gissar hejvilt, men gud så frustrerande när det inte vill ta sig!

  • Frida G Svensson skriver:

   jag tror jag planterade dem för tidigt. att det inte var tillräckligt med solljus för att de skulle orka med. 🙁

 2. Anna skriver:

  Jag tycker försådd suger och jag har annars bra självförtroende när det gäller växter. Det är balansen näring + ljus man måste få rätt och det är svårt i Sverige när midvintern precis har försvunnit. De blir långa och rangliga för att de söker ljuset och jag tycker det är svårt att få ordning på det utan att bygga om halva hemmet till växthus med växtbelysning. Kanske får du svar från någon annan, men jag brukar dels så lite senare på året men även köpa småplantor istället för att så från frö. Det blir mycket lättare och oftast snyggare växter av det.

  • Frida G Svensson skriver:

   japp jag tror du slog huvudet på spiken! tror också att det var brist på solljus som var boven i dramat!

 3. Madde skriver:

  Om de är för tunna i stjälkarna kan det hjälpa att ställa dem i ett litet växthus, sen får man sakta vänja dem vid vanlig luft en liten stund i taget. Klä in krukorna i gladpack, ställ sugrör i krukorna så att plasten inte nuddar själva växten, och gör små lufthål. Låt de stå där nån vecka till!

 4. Sigrid karlsson skriver:

  Har du använt såjord? Vanlig blomjor är för kraftigt för de små plantorna. Så glest. Sätt gärna plastfolie eller plastpåse över sådden, fungerar som växthus, men se till att ha hål på påsarna så det blir lite ventilation. När du sått låt det stå lite mörkt, inte i direkt sol. När de kommit upp kan du flytta dem till ljusare plats, meningen direkt solljus. Först när hjärtbladen, dvs andra bladparet, visar sig är det dags för omskolning. Om man sätter frön alltför tidigt på säsongen räcker inte dagsljuset till och plantorna blir långa, rangliga och svaga. En lampa som ger extra dagsljus kan då vara lösningen. Kolla in odla.nu, där finns många bra tips, även granngården har bra odlingsanvisningar och tips. Ge inte upp, pröva igen, du var kanske ute lite för tidigt. Det går säkert bättre nu! Om du inte har plats inne, gör ett provisoriskt miniväxthus på altanen av byggplast så får du undan krukorna när plantorna blir lite större. Täck över krukorna ordentligt med fiberduk under natten så att inte frosten kommer åt. Att dra upp egna plantor är som att ha små bebisar, kräver mycken omsorg och tillsyn, lagom varmt, lagom näring och inte alltför vått. Men sedan ger de så ofantligt mycken glädje och lycka när de växer på sig och blommar. Kolla in odla.nu Lycka till

  • Frida G Svensson skriver:

   Det var riktigt bra tips med gladpack över sådden. Det funkade så himla bra! De som blev för rangliga var nog för att jag planterade dem rent för tidigt. Det fanns inte tillräckligt med solljus. Nästa år ska jag ha lite mer is i magen! Nu har alla mina dahliaknölar kommit så dessa ska förodlas i krukor och hinkar inomhus nu!

 5. Martina skriver:

  Hej! Vad kul att du odlar!
  Det vanligaste felet när plantorna blir rangliga är att de fått för lite ljus i förhållande till värme. Kompakta snygga plantor får man om de står lite svalare, men med mycket ljus. Ofta knepigt att få till utan extra belysning! Som tur är brukar en hel del plantor skärpa till sig med tiden. Tex tomater kan man dessutom sätta djupare när man planterar om dem, så då gör det inte så mycket.
  Prova igen, och ge inte upp!

  • Frida G Svensson skriver:

   japp du sätter huvudet på spiken! Det var solljuset. De frön jag satte lite senare (för några veckor sedan) fick mycket bättre växtkraft och den enda skillnaden var just att det varit mer solljus på sistone. Men de frön som inte började växa eller dem som växte men sen typ dog, är det förstörda nu? Kan de ändå planteras eller har de så att säga blivit förbrukade?

 6. Martina skriver:

  Ett annat tips är att skippa äggkartongen och liknande små kärl som lätt torkar ut. Vindruvsbyttor är kanon! Locket kan funka som växthus. Du vill ha jämn fuktighet, utan att det torkar ut. Men det får inte heller bli för blött. Man lär sig med tiden vad som är lagom. Har du inga lock kan du ta en plastpåse över, men klipp några hål så att det ventilerar lite.

  • Frida G Svensson skriver:

   så bra tips och även detta märkte jag. De frön som planterades i kartongliknande material torkade ut på direkten. Det funkade inte alls. Plastbyttor och mjölkkartonger funkade desto bättre! tack för alla bra tips och råd!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *