Hur slutar man vara rädd?

Jag fick en läsarfråga. Ska vi titta?

Så inspirerande! Jag har också en dröm och ett tydligt varför men jag tycks aldrig komma till skott. Jag tror att jag tvivlar på den egna förmågan. Och jag skyller på att min tid inte räcker till (nej, det gör den kanske inte men tid handlar i regel bara om prioritering). Har du något bra knep för att skrämma bort tvivlet? Jag vill ju uppfylla den här drömmen.

Tack för din fina, bra och väldigt svåra fråga. Jag vet inte riktigt om jag är den allra bästa att svara på den här frågan för jag är inte särskilt modig. Jag hade aldrig vågat säga upp mig för jobbet, ta språnget och hoppas att jag klarade mig. Nej fy hundan! Jag gillar trygghet, ordning och reda och pengar på fredag och är inte alls särskilt äventyrlig av mig. Å andra sidan tror jag att man kan följa sina drömmar i ett lite mer lugnt tempo och på ett lite mindre äventyrligt sätt. Jag tolkar din fråga som att du helt enkelt inte tar tag i din dröm. Och frågan blir då varför.

Hitta ditt varför.
Som jag skrev här, för att ens kunna jobba för sitt mål måste man hitta sitt varför. Varför drömmer man om X? Vad innebär X för en? Vad hade det inneburit om man lyckades med X. Och varför är det resultatet viktigt för en. Här gäller det att sitta ner med papper och penna, fundera, skriva ner och verkligen hitta sitt varför och konkretisera det med några korta meningar.

Konkretisera drömmen
Ibland har man en luddig dröm. En känsla av att man hade velat göra något men det är inte helt solklart vad man faktiskt vill. Åter igen, fram med papper och penna och börja skissa. Designa din dröm! Sen i verkligheten kommer inget gå som sin designade plan men det gör inget. Den här skissen är för att ge dig ett rött snöre att försöka följa. Så att du håller fokus.

Tidsbrist?
Det kan vara så att tiden inte finns att följa drömmen just nu. Men är det oftast tiden som sätter käppar i hjulen? Jag tror inte det. Jag tror det väldigt ofta används som en bortförklaring och för mig beror det på två saker. Antingen är man rädd eller så vill man inte det så mycket som man tror. Om rädslan är det som är boven i dramat måste man börja där. Varför är man rädd? Är det den dåliga självkänslan som säger till en att man är värdelös och misslyckad? Då bör man adressera det först. Jobba med självkänslan ett tag. För att följa sin dröm kan ge otroliga kickar men också en massa självtvivel. För att orka det måste man vara rustad med en någorlunda stabil självkänsla. Om det istället är den andra aspekten som spelar in, den om att man kanske innerst inne inte vill detta så är det minst lika viktigt att adressera det. För tro det eller ej, massvis med människor följer drömmar som egentligen, innerst inne, inte är deras egen dröm. Det är någon annans dröm. en förälders, en förväntan från samhället om att man ska göra X eller så är det en gammal dröm som man egentligen växt ifrån men inte vågat acceptera förlusten av.

Om allt klaffar då?
Om motivationen finns där, man har hittat sitt ”varför” och man är övertygad om att varken bortförklaringar eller rädsla sätter käppar i hjulet, då finns det bara en sak kvar att göra. Kavla upp ärmarna och förbered dig på hårt arbete. INGEN kommer ge din dröm till dig. Ingen bara lägget framgång i ens knä. Det krävs så otroligt mycket slit. Jag jobbar med mina sociala kanaler i princip all tid jag har utöver mitt heltidsarbete som advokat. Jag tänker hela tiden på inlägg, content, bilder. Jag svarar på alla kommentarer jag får i alla mina sociala kanaler och varje kväll sitter jag och skriver inlägg eller redigerar bilder. Jag prioriterar bort väldigt mycket annat för att följa den här drömmen. Lat, bekväm och ofokuserad är tre ord som absolut måste bannlysas från ordförrådet hos den som ska följa sin dröm.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

4 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Ulla
Ulla
4 år sedan

Love you, Frida! 😘

Frida Kummerfeldt
Frida Kummerfeldt
Reply to  Ulla
4 år sedan

men puss!

Stephanie
Stephanie
4 år sedan

Hej Frida! Älskar din blogg och din Instagram. Det hela började med att du började följa mig och jag fick upp ögonen för ditt konto. Nu har du avföljt mig, ingen fara men undrar. Gör man så att man börjar följa massa människor i hopp om att få fler följare och sen avföljer man när man märker att ens egna följartal börjar öka? En nyfiken undran.

Frida Kummerfeldt
Frida Kummerfeldt
Reply to  Stephanie
4 år sedan

Hej Stephanie och tack för feedback och en bra fråga. Jag tror att vissa följer för att sedan avfölja. För min del kollar jag på konton liknande min och tittar på de kommentarerna där. Ibland hittar jag en himla bra kommentar vilket gör mig nyfiken på personen. Och jag tänker även att personen i fråga kanske även hade varit intresserad av mitt konto. Så jag följer för att skapa kontakt. men därefter så kan det bli att jag avföljer om flödet inte ger mig det jag vill ha. Hoppas det svarade på din fråga! Kram!

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x