Såhär vill vi uppfostra Estrid

Det är nog en av de största gåvorna att jag och David är väldigt synkade när det kommer till barnuppfostran och värderingar kopplade till familj, barn och framtid. Idag tänkte jag dela med mig av vad som är viktigt för oss. Som majoriteten av alla andra familjer vill vi givetvis uppfostra vår dotter till en stark, snäll och trevlig individ med god självkänsla.

Det viktigaste för mig att inte låta Estrid ärva min ätstörning och att så långt det bara går stärka henne och rusta henne inför de kroppsideal som hon kanske kommer ställas inför under sin uppväxt. Det är absolut förbjudet i vårt hem att tala illa om den egna kroppen eller som andras kroppar. Det är även förbjudet att prata om dålig vs. bra mat, nyttig vs. onyttig mat. Vi försöker göra mat så neutralt som möjligt. Hon ska inte veta att glass är onyttigt utan hon ska gladeligen äta en glass. Sedan är det vi vuxna som ska ansvara för att därefter skapa variation i måltiderna. Hon bör veta att det är viktigt att röra på kroppen för det är kroppen gjord för. Hon bör också veta att ensidig kost alltid ger kroppen en brist på vad den behöver. Men det är som sagt förbjudet med prat om nyttigt och onyttigt. Jag tycker det är absolut helt förfärligt med föräldrar som väger sig framför sina barn, talar illa om kroppen inför barnen och regelbundet äter annan kost än sina barn.

En annan sak som jag kommer vara väldigt strikt med är i hennes relation till sociala medier. Det privatliv som vi så självklart givit våra barn när det kommer till exempelvis sina dagböcker kommer inte gälla för sociala medier. Jag tycker det är en självklarhet att titta igenom barnens sociala medier, inklusive de privata meddelanden som kommer skickas där. Om jag ser att det är ett meddelande från hennes bästis kommer jag givetvis inte titta på detta. Men om det ligger meddelanden där från okända personer kommer jag titta på dem. Du kanske tycker det är en kränkning? Då kan jag tala om för dig att den kränkningen inte är någonting jämfört med kränkningen när man blir groomad på nätet och eventuellt riskerar att utsättas för sexuella ofredanden och rena övergrepp.

Det är viktigt för oss att Estrid är väluppfostrad för hennes liv kommer bli så mycket enklare då. Om man kan föra sig i olika sammanhang och fungera med olika slags människor kommer man ha en fördel här i livet. Det finns många ouppfostrade ungar där ute som sen växer upp till förfärliga vuxna. Det blir egocentriska individer som tror att världen centrerar kring dem själva. Estrid kommer också växa upp med andra ekonomiska förutsättningar än vad jag gjorde, och vida annorlunda förutsättningar än för min mamma som växte upp med två invandrade föräldrar. Estrid ska aldrig glömma sin bakgrund, var hon kommer ifrån och hur ofantligt lyckligt lottad hon är här i livet.

Hur ser du på barnuppfostran? Vad är viktigt i er familj?

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Linda
4 år sedan

Låter som mycket bra värderingar i eran uppfostran, vi har nog lite lika syn på det.
Ha en fin kväll
Kram Linda

Frida Kummerfeldt
Frida Kummerfeldt
Reply to  Linda
4 år sedan

Mycket tänker jag är sunt förnuft och mycket kärlek. <3

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x