Befria dig själv – börja med din garderob.

Du kanske tror att garderoben bara är en plats där du förvarar kläder? Att detta är ett ämne som inte är intressant för dig. Och så kanske det är, MEN är du säker? För om jag skulle säga dig att din garderob kan vara nyckeln som skänker dig glädje, frihet och sann harmoni, är du kanske mer intresserad av att lyssna då? Jag anser nämligen att innehållet i våra garderober kan lyfta oss till oanade höjder eller sänka oss till djupa bottnar. Innehåller i en garderob kan vara en enda stor påminnelse om hur tråkig, misslyckad, fel och ful man är. Troslådan innehåller enbart urtvättade saker med sladdrig resår, träningskläderna består av mannens gamla t-shirt från ett träningsläger och festkläderna är några anonyma blusar som inte ens blivit strukna. Längst bak ligger högarna med kläder som inte längre passar men som finns kvar ”för de kommer ju passa sen när jag ändrat min kropp”. Varje gång du letar efter svarta kostymbyxor blir du ledsen för du vet att dina favoriter ligger i den där gömda högen där bak och istället drar du på dig ett par byxor som du egentligen hatar men som passar.

Detta är det sorgligaste som finns. Garderoben som fiende. Men genom att hantera din garderob så kan du verkligen påbörja en resa av befrielse och att leva ditt bästa liv.

  1. Börja med en rejäl rensning.
    Spara, slänga, skänka eller laga. Det är dina val. Här sparas inget som är i fel storlek, noppigt, gulnat, trasigt och urtvättat. Du sparar det som passar och som skänker dig glädje. Jag tycker inte ens man ska spara saker med sentimentalt värde men jag har förstått att folk gör det, så jag får väl tolerera det lilla undantaget. Det som är i riktigt dåligt skick får slängas eller återvinnas där just tyger kan återvinnas. Saker i fint skick skänks till en organisation som tar hand om dina saker. Kvar finns det som är fint men trasigt. Ta dig samman, gå till en skräddare och en skomakare och få det fixat. Om det inte fixas kan det inte vara särskilt betydelsefullt för dig och då kan det skänkas.
  2. Låt mig igen återkomma till att enbart spara DET SOM PASSAR. Kanske tillhör du den ytterst lilla skara som faktiskt får tillbaka den kropp du en gång hade och kan bära hela garderoben igen. Men jag hade inte chansat på det. Det värsta som kan hända den lilla lilla klick människor är att de gör sig av med kläder som de något år senare kunde ha burit igen. Men alla vi andra väntar år in och år ut på att kunna bära de där plaggen. Och skulle vi en gång framöver kunna bära dem igen så kan vi ge oss tusan på att de blivit hopplöst omoderna. Gör dig av med det som inte passar och bygg sakta upp en ny garderob med enbart inspirerande plagg som passar dig nu.
  3. Gör lite hederlig klädvård. Jag älskar att mangla. Att spraya det där skrynkliga med lavendeldoftande linnevatten, köra det genom mangeln och få tillbaka en mjuk och platt textil är harmoni! Jag har turen att ha en mor som syr så än har jag inte behövt bli särskilt kunnig med nål och tråd, men om nöden kommer så kan jag faktiskt byta dragkedja, sy in en knapp och sprätta en söm.
  4. Köp vackra hårda tvålar. När plagget stoppas in i garderoben i ett underbart skick vill jag ta ut det igen i samma skick. Därför har jag tvålar i alla skåp, lådor och garderober så att det finns en väldoft bland kläderna.
  5. Använd det fina! Har du en massa glädjepiller i garderoben men som du är för rädd för att använda? Är det för mycket? Är det kanske en dyrgrip du vill spara till speciella tillfällen? Känns det onödigt? Tänk om min vän! Tänk om! Det finns inget värre än dyrgripar i garderoben som inte blir använda. Herregud, om man har betalt tusentals kronor för något så ska det användas, vårdas och användas igen. Dyra hyllvärmare är ett slöseri av livskvalitet. Det är även oanvända glädjepiller. Livet är faktiskt för kort för att inte bära stora halsband, glittriga örhängen, roliga solglasögon och ljuvliga scarvsar. Börja använd dina glädjepiller i din vardag och spara dem inte till fest. När det är fest ska du istället dubbla, om inte trippla, dina glädjepiller.
  6. När du köper nytt ska du tänka ”representerar denna sak kvinnan jag vill vara?”. Sluta köp för den du var utan köp för den du vill bli. Det får vara ett slut på anonyma tunikor, tights och fotriktiga skor. (Inget fel på dessa plagg i sig, men de är väldigt mycket fel om de används som en osynlighetsmantel för att du ska försvinna). Bär kvinnan du vill vara plagget du håller i handen? Då följer det med, annars får det snällt stanna i butiken. Oaktat hur gärna gamla du hade velat köpa det. Och om du har tur så passar plagget både kvinnan du är och den du vill vara och då är det en modejackpot du har på händerna.

Lycka till!

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

1 Comment
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Linda
Linda
3 år sedan

Tack Frida för ett bra inlägg igen! I fredags var jag spontant in på en klädaffär och köpte ett par byxor och då fanns du igen i mina tankar. Tittade ej på storlek utan köpte de byxor som satt bra. Det blev ett par rutiga med en rosa tröja till.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x