Hur jag började älska mig själv

Allt för många människor tycker illa om sig själv. Och nu snackar vi inte att man har en dålig dag, PMS eller något sådant övergående. Jag pratat om människor som tycker illa om sig själva. Som ser sig som fullkomligt värdelösa. En del undviker sin spegelbild, andra känner hat mot sig själva och vissa bara mår så ofantligt dåligt. Det är verkligen sorgligt, men jag förstår hur det blivit så. Ramen för hur en kvinna ska vara och se ut är väldigt väldigt snäv. Även männens ram är i viss mån snäv, men fortfarande vidare än den för kvinnor. Krav på såväl utseende som personlighet, beteende, intressen och hemmamiljö får kvinnor att gå under. För varje dag vaknar kvinnor upp och känner att de inte är lyckade. Det är ALLTID något som är fel eller som de gör fel. Hur är det ens möjligt att älska sig själv under sådana här förhållanden?

Det är möjligt, men inte varje dag hela tiden alla dagar. Nej, självacceptans för mig innebär att den övervägande delen av tiden tycker man om sig själv och när man har dåliga dagar så har man medvetenhet och insikt nog att konstatera ”detta är en dålig dag och det får också lov att vara ok”.

Jag tror att bantning är det som skapar mest självhat i en kvinna. Därför att hon jagar något som aldrig kan hända. Människor har aldrig bantat så mycket som nu och människor har heller aldrig varit så feta som nu. Bantning är tråkigt. Det innebär att man lever ett liv där man tvingas avstå det man tycker om. Det är kortsiktiga lösningar som sliter rent fysiskt på kroppen. Och givetvis väldigt mycket mentalt. Bantning skapar, i vart fall i mig, en oerhörd psykisk påfrestning. ”Jag äter så lite och ändå går jag inte ner i vikt”. Den finns en frustration och i viss mån panik över att man gör rätt men inte får resultat.

Jag tror helt enkelt inte på bantning. Jag tror inte det ger en människa något gott. Jag tror istället att bantning skapar en sådan stress och hets att det blir omöjligt att känna egenkärlek. Som jag ser det har man två alternativ. Antingen gör man ens livsstilsförändring, vilket är ett oerhört jobb. Ett viktigt jobb men det ska i ärlighetens namn sägas att det är som ett heltidsjobb att utföra. Eller så skiter man i att banta och helt enkelt gillar läget där man är just nu. Då tror jag man får en paus och det är i den pausen man kan börja lära sig älska sig själv.

Här kommer lite snabba tips på sådant som ger mig en egenkärleksboost de dagar jag behöver det
– gå på en massage
– gå och träna eller komma ut på en promenad i naturen
– lägga sig tidigt på kvällen och få sova många många timmar
– en kopp te framför något riktigt lättsamt och feelgoodigt tv-program
– fönstershoppa på nätet och drömma om alla fab outfits jag vill ha på mig
– be min familj att ge mig lite extra kärlek
– skriva ner alla jobbiga tankar och sen sammanfatta brevet till sig själv med att lista tre saker man är tacksam för

Hoppas du kan bära med dig dessa tips på resan mot egenkärlek. Men kom ihåg, sluta banta. Det för INGET gott med sig!

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Maria
4 år sedan

Bra tips😘

Frida Kummerfeldt
Frida Kummerfeldt
Reply to  Maria
4 år sedan

puss! <3

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x