Detta skrämmer mig!

Jag blir skrämd av hur många kvinnor och män det är som inte kan acceptera hur de ser ut. Varje dag vaknar man med en känsla av nystart och att nu ska allting blir bra igen. Sen gör man sitt första ”felsteg” vid lunch och då är det kört. Då kan man lika gärna ge upp helt och hållet. Sen kommer skammen och skulden och det dåliga samvetet. Då hatar man sig själv och blir besviken på hur karaktärslös man är. Men jag tror inte att det är ett underskott av karaktär som är boven i dramat. Jag tror det har att göra med omöjliga förväntningar.

De senaste decennierna har människor bantat som aldrig förr och pardoxalt nog sägs att det att människor nu är fetare än någonsin innan. Jag är helt övertygad om att omöjliga kroppsideal, stress och bantning är anledning till att människor är överviktiga. För bantning handlar om att alltid leva på ett underskott av näring för att gå ner i vikt. Ytterst få människor klarar av ett sådant liv. För ett underskott av näring gör oss trötta, illamående, sura och akuthungriga. Bantningens regler gör det enkelt att känna att man gjort ett felsteg och då lika gärna kan skita i allt. Bantning gör att man kohandlar med maten på så sätt att man tror att om man hoppar frukosten kan man äta dessert efter middagen. Bantning gör att man inte fyller på kroppens energibehov i tillräckligt stor utsträckning vilket leder till att hjärnan AKUTSKRIKER efter energi och då stoppar man hejdlöst i sig mat som vida överstiger den energi man behöver. När detta är satt i system kommer vikten sakta krypa uppåt.

Därför tror jag inte på bantning. Jag tror på att äta frukost, lunch, middag, mellanmål och kvällsfika. Regelbundet portionerat ut vid fasta tider över dagen. Jag anser att alla dessa mål ska innehålla vanlig mat, mycket grönsaker och massa frukt. Ett balanserat intag av mat, två motionspass i veckan och snacks på fredagen och lite gott på lördagen kommer göra att din vikt hamnar där din kropp vill att den ska vara. Kanske din kropp inte kommer se ut som normen, kanske din blir smalare, tjockare, mjukare eller hårdare än normen. Men du är hälsosam! Och det är vad som räknas. Då är din kropp i harmoni, ditt energiintag regelbundet och ditt humör i balans. Du kommer lära känna din signaler och veta hur det känns att vara törstig, hungrig, mätt och inte längre leva i ett kaos av extremhunger, proppmätt och konstant sug.

Detta är för mig att äta på ett kroppsvänligt sätt.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Lotta
Lotta
4 år sedan

Tack Frida för dina kloka tankar ❤ Önskar dig och dina nära och kära en riktigt god jul!

Frida Kummerfeldt
Frida Kummerfeldt
Reply to  Lotta
4 år sedan

Tack fina Lotta! Jag önskar dig en underbar start på detta år! <3

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x