5 tips för att leva ett lyckligare och rikare liv

Hur får man bättre självkänsla? Den frågan får jag ibland och det är flera aspekter som spelar in. Jag tror dock att en generell känsla av att livet är lyckligt och rikt bidrar starkt positivt. Livet får då en betydelse och om man aktivt försöker leva ett lyckligare och rikare liv så kommer det smitta av sig på självkänslan. Om man går runt och känner att livet är härligt är det också enklare att älska sig själv. Men ett lyckligare och rikare liv handlar inte alls om pengar, status eller prestation. Det handlar om att skapa förutsättningar för att känna harmoni. Här är mina fem bästa tips för att nå denna harmoni.

Lev efter 80%-regeln.
Jag tror inte på att göra 100% och jag ska förklara varför. Om man gör 80% för man ett riktigt bra resultat. Om man gör 100% krävs ett massivt arbete som inte är proportionerlig till det resultatet man fick. Ett exempel är städning hemma. Om du gör 80% så blir hemmet rent, undanplockat och städat. Om du tvingar dig att alltid städa hemmet 100% ska du ner och damma varenda list, tvätta varenda kakelplanta och stryka varenda kalsong. Njutningen av att få ett 100% resultat matchar inte ansträngningen av att göra ett 100% resultat. Och detta tankesätt försöker jag ha på alla aspekter av livet. Det gör också att man sänker kraven, släpper taget om den duktiga flickan och slutar jaga perfektion. Som ändå bara är ett ouppnåeligt mål.

Gå och lägg dig i tid.
Om du är som jag så är sömnbrist DÖDEN för ett bra mående. Om jag sover dåligt kan jag bli så otroligt deppig. Men jag har märkt att om jag går och lägger mig halv tio, somnar vid 10 och vaknar vid sex så har jag en perfekt dygnsrytm. Efter bara några dygn börjar jag vakna 05:59 av mig själv och är pigg när jag går upp. Kanske det gör mig till en tråkig fru som alltid går och lägger mig tidigt. Men det gör mig till en lycklig fru. För de tysta timmarna på morgonen, ensam vaken innan familjen vaknat, är som ren och skär meditation för mig.

Se allt du har istället för allt du inte har.
Sen jag började leva ett denna regel har mitt liv blivit en miljon procent bättre. Jag känner mig aldrig avundsjuk. Och om jag mot förmodan fastnar i jämförelseträsket kan jag snabbt ta mig därifrån eftersom jag har det här tänket i mig. Jag tänker inte ”jag önskar vi bodde större”. Istället tänker jag ”vad lyckligt lottade vi är som kan äga en villa i Skanör”. Jag tänker inte ”jag önskar vi hade mer pengar” utan jag tänker ”vad lyckligt lottade vi är som har ekonomi som möjliggör att David kan studera i fem år”. Och sådär håller jag ofta. Men visst, även solen har sina fläckar och när det kommer till området kropp/träning/mat/hälsa är jag inte fullt lika duktig på tänket. Men bra mycket bättre än jag var förr i tiden.

Bli inspirerad inte avundsjuk.
Det finns en sak som dödar självkänslan och det är den svarta, smutsiga och kletiga avundsjukan. Enligt mig är detta den värsta egenskapen man kan ha. Det är en så ful känsla som svärtar ner allt och det gör människor missunnsamma. Om du ser någon som har det du inte har så har du två val. Antingen accepterar du att den personen har andra förutsättningar än dig och så fortsätter du leva ditt liv genom att fokusera på det du har istället för det du inte har. Eller så blir du glad för personens skull och låter dig inspireras att nå det personen har/är/gör. Men att gå runt och vara missunnsam, skitsnackig, avundsjuk och bitter är de sämsta känslorna för det gör dig inte bara destruktiv mot din omgivning. Det gör dig även destruktiv mot dig själv.

Ta ansvar för ditt mående.
Lev inte livet genom att bara följa strömmen. Du är värd att investeras tid i. Ta dig tid att känna efter vad du verkligen vill här i livet och sen gör du det. Sluta göra sånt du ”borde göra” eftersom det är vad du tror andra förväntar sig av dig. Om du mår dåligt, sök hjälp! Om du vill bli mer hälsosam, gör en förändring små steg i taget. Om du blir deppig och stressad av perfektionen i sociala medier, trappa ner ditt användande eller välj aktivt vilka du ska följa istället. Om något är ett problem och skaver i ditt liv, ta tag i det. Låt inte livet glida dig förbi bara för att du inte hade ork, mod eller självkärlek nog att ta itu med livet.

Nu låter det kanske som att jag har full koll på alla dessa saker. Så är det givetvis inte. Jag har bra och dåliga dagar som alla andra. Jag har en inre bild av hur jag borde äta, träna och se ut som jag i verkligheten inte riktigt får till. Du vet ju att jag också kämpar med vikten, kroppsvänligt ätande och regelbunden träning. MEN, genom att själv försöka leva efter dessa regler så blir problemen med hanterbara och de tillåts inte längre växa sig särskilt stora. Utan jag försöker istället göra mitt bästa, fast bara upp till 80%. Det räcker för mig.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x