Hur jag odlar dahlior

Är du lika tokig i dahlior som jag är? I år planterar jag säkert 25 olika sorter! Och jag tänkte gör en liten guide på hur jag gör när jag planterar dahlior.

Först köper jag knölarna och det gör jag på en mängd olika ställen. Anledningen till att det blir olika inköpsställen är för att jag på förhand bestämt vilka sorter jag vill ha. Och den webbshop som har den inne blir den jag köper ifrån helt enkelt.

När knölarna levereras kommer de i sådana här små påsar. Väldigt mysigt. Själva knölen är det fulaste som finns och det är ofattbart att det kan förvandlas till något så magiskt som det faktiskt gör. Någon gång typ nu, alltså i mars, förkultiverar jag knölarna. Det betyder att jag förodlar dem i krukor inomhus. Detta för att jag dels får blomning tidigare och så blir plantorna större och mer motståndståliga mot skadedjur.

Man måste plantera i stora kärl. Jag fyller 1/3-del av krukan med jord, stoppar försiktigt ner knölen och sen lägger jag över mer jord. Men inte så att hela knölen täcks utan precis under där den börjar spreta. Oklart om detta vara logiskt för någon utom mig. men du ser på bilden hur jag gjort. Sedan stor kärlen på golvet vid ett stort fönster. Här mår de superbra. Men eftersom fönstret är i söderläge och det är golvvärme i köket får jag se till att de inte torkar ut bara.

Just i början behöver knölarna inte så mycket vatten. Jag ger bara en liten skvätt då och då. Men särskilt viktigt att vattna blir det när det börjar komma små gröna skott. Då har liksom knölen börjat spira av liv.

Sen blir det lilla skottet en såhär fin planta. Jag brukar toppa plantan för att göra den buskigare och få fler blommor. Av den avklippta toppen kan man ta en stickling som ibland tar sig och ibland inte. När risken för nattfrost är helt över, här i Skåne ungefär vid påsk, kanske lite efter, är det dags att plantera ut dem. Jag planterar dem i min dahliarabatt för det är ett himla ståhej om de ska va i kruka. Krukan ska då vara superstor och vattnas massor. I rabatten blir det lite enklare.

När växterna börjar växa på höjden är det viktigt att tidigt börja staga upp dem med pinnar eller något annat stabilt. Blomknoppen är så tung och det är enkelt att växten knäcks, och det är ett oerhört sorgligt öde för en dahlia. (Ps, kan du se att jag förra året prioriterade att vattna dahliorna före gräsmattan!)

Jag minns när min första dahlia blommade förra året. Det var en magisk känsla. Jag kände mig så duktig och husmoderlig. Rekorderlig helt enkelt.

Sen kunde jag njuta av att plocka in fång efter fång av magiska blommor och göra mina egna buketter. Det var den största lyxen jag någonsin varit med om.

Nu längtar jag efter att återse mina kära dahlior i full blom!

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x