Mitt enda råd i juletider – gör bara 80%

Föreställ dig dina drömmars jul. Hur veckorna fram till jul ser ut. Vad du gör, vad ni äter, hur du inreder, hur familjen har det. Vilka känslor finns inne i dig när du lever denna drömmars jul. Hur ser rummen ut? Vilka dofter möter dig när du går genom hemmet? Vad köper du i present till dig själv? Och framförallt, hur mår du?

Jag hade alltid enorma planer inför allt jag skulle göra. Oavsett om det var julen eller fester, middagar eller bruncher. Jag skapade alltid monster. En föreställning om vad jag ville uppnå som var så stora att det blev omöjligt att uppnå. En halvtimme innan gästerna kom började jag alltid gråta och bråka med David. När något brändes vid, blev försenat eller blev ett resultat av att jag inte klarade av det så blev jag förkrossad. Totalt uppgiven, arg och extremt besviken på mig själv. Jag älskade att drömma om mina bjudningar, men hatade alltid dem när de började närma sig.

Jag levde för allt eller inget. Antingen ska julen vara perfekt eller så kan jag lika gärna strunta i det. Det är ett mindset som jag har applicerat på i princip alla områden i mitt liv. Antingen äter jag perfekt och tränar 7 dagar i veckan eller så kan jag lika gärna äta 20 chipspåsar i soffan varje varje kväll. Anledningen till att mina bjudningar, och andra åtaganden, blev så stora var för att jag hade en vision om hur jag ville må. Jag ville bjuda in till något lyxigt och flärdfullt, instagramvärdigt och glammigt. Jag ville glida genom rummen som den perfekta värdinnan med den perfekta kroppen, den perfekta outfiten och idel nöjda gäster. Och alltid blev det fel någonstans. Jag hann inte fixa håret som jag ville. Jag hann inte gå ner 50 kilo på tre veckor (!?). Jag hann inte måla naglarna. Jag orkade inte baka 20 olika sorters julgodis. Och ALLT VAR FÖRSTÖRT.

Sådär levde jag fram tills jag började leva efter min 80% regel. Att alltid bara göra 80% av vad jag än tar mig för. Resultatet blir så bra att ingen annan vet att det inte är 100%. Och skillnaden i resultat mellan 80 och 100% är mycket mindre än skillnaden i utmattning som blir när man måste göra 100% istället för att bara göra 80%.

Jag insåg att mina drömmar om flärdfulla bjudningar, lyckliga gäster och en harmonisk värdinna inte satt i mängden rätter, en viss kroppsstorlek eller en viss stil på det dukade bordet. Mina drömmar bodde i mina känslor. Och känslor kan påverkas av våra tankar. När jag insåg detta kunde jag bjuda på fiskpinnar och mos och ändå få den där glammiga känslan. För nu för tiden handlar det om att jag tagit kontroll över mitt liv. Ta mig rätt, jag älskar fortfarande att klä upp mig och duka vackert. Men jag behöver inte blomsteruppsättningar till bordet för 3.000 kr. Jag tar murgröna från trädgården och köper några tulpaner från den lokala blomsterbutiken. Jag är en glad och harmonisk värdinna om jag sätter upp gränser för min ambition.

När jag idag blir överväldigad av måsten så skriver jag en lista. Kanske du känner dig överväldigad nu? Det ska inhandlas presenter, pyntas, dekoreras, göras pepparkakshus, låtlistor, inköpas luciakläder och gympaavslutningsoutfits. Du har en mängd krav på dig själv som sådant du ”måste fixa”. Alldeles oavsett om du vill fixa dessa saker eller inte. Om du känner dig fast i denna överväldigande känsla har jag ett tips till dig.

Skriv ner alla dina måsten. Därefter ska du bena ut varför de är ett måste. På vems initiativ bör detta göras? Är det något du vill göra eller något som andra förväntar sig att du gör. Gör du det för att göra andra nöjda? Därefter ska du bena ut om alla dessa måsten är obligatoriska? Barnen vill otroligt gärna göra pepparkakshus. Okej, men måste ni göra mallarna själv? Köp ett färdigt hus och färdig glasyr. Svärmor vill så gärna ha din inlagda sill. Antingen gör du den för att du vill eller så köper du en annan sill till henne i år. Du vill pynta ditt hem som de gör på instagram men måste spendera mer pengar du vill eller har råd med? Då är det inte värt den myntningen. Då väljer du ut en grej och känner dig lyxig och flärdfull som har just den vackra saken.

Av de måsten som nu finns kvar efter att du sållat bort de som inte är obligatoriska, sätter du dem i en ordning från mest till minst prioriterade. Och sen jobbar du dig uppifrån och ner. Och utför dessa uppgifter max till 80%. Det är alltså inte ens ett krav att du måste göra det 80%. 65% funkar väl hur bra som helst!

Idag ser jag fram emot bjudningar. Jag fokuserar på mina känslor. Jag vill ha en glamorös känsla av att det finns vackra blommor på bordet. Då räcker det med en blomma. Inte en hel uppsättning. Jag vill känna mig vacker. Då gör jag mig vacker nu och väntar inte på en viktnedgång eller en annan typ av förändrad kropp. Genom att se allt det jag har och allt det jag åstadkommit så är jag nu alltid den där harmoniska värdinnan. Och du kan få lov att känna precis likadant. För din bild av drömmarnas jul är en känsla och inte ett visst resultat.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x