En möjlig förklaring till min viktuppgång?

Härom veckan fick jag ett samtal från vår fertilitetsläkare. Hon berättade att efter två olika blodprover kunde hon konstatera att jag lider av en autoimmun sjukdom som heter autoimmun hypetyreos. Då har man en inflammation i sköldkörteln och immunförsvaret skapar antikroppar som förstör sköldkörteln. En av de vanligaste symptomen för detta är viktuppgång eftersom den förstörda sköldkörteln medför en försvagad ämnesomsättning.

Det är ingen allvarlig sjukdom och jag är inte ledsen. Tvärtom tycker jag att det förklarar så himla mycket. Jag vet med mig att jag haft en kost som varit lite extra unnig och att min träning inte varit regelbunden. Men tanken har ändå slagit mig flera gånger att jag inte tycker min viktuppgång varit i relation till min livsstil.

Eftersom sköldkörteln är superviktig när man ska bli gravid och början av graviditeten (who knew!?) har jag nu fått medicin som jag ska äta under en längre tid. Kanske för alltid. Det får tiden utvisa. Den autoimmuna sjukdomen har som det ser ut gått tillbaka, men antikropparna är på en väldigt hög nivå. Därför vet vi inte hur min medicinering kommer se ut i framtiden.

Medicinen jag tar kommer bland annat hjälpa till att få tillbaka en naturlig ämnesomsättning och jag hoppas att det kan hjälpa mig lite extra i den viktnedgångsprocess som jag just nu håller på med. Jag känner mig så tacksam för den svenska vården. Det är snabbt och enkelt, medicin skrivs ut och går på högkostnadsskydd och läkarbesöken gör detsamma. Medicin går att beställa online och få i brevlådan. Det finns så väldigt mycket hjälp att få och det gör mig så glad. Jag känner mig väldigt väl omhändertagen och respekterad.

Så även om det var ett oväntat besked från läkaren, och det först lät lite skrämmande, är jag faktiskt trygg, lugn och till och med glad. Jag tror det kommer hjälpa mig mycket att ha fått en diagnos och medicin för att åtgärda det.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Mikaela
Mikaela
3 år sedan

Vilken glädje att få svar!
Ett stort fortsatt lycka till 💛

Anna
Anna
3 år sedan

Hen Frida,

Ledsen att säga det med hypotyreos eller om du har hashimotos, är en folksjukdom som tyvärr är allvarligt då den medför livslång medicinering , sköldkörteln påverkar allt! Förmodligen kommer du behöva göra en omläggning av kosten för att motverka nya autoimmuna sjukdomar.
Men det kommer inte någon läkare informera om, då det inte är vetenskapligt evidensbaserar hur mycket vår kost påverkar oss. Tyvärrr är vården oerhört eftersatt i denna sjukdom som drabbar främst kvinnor. Hoppas du får rätt hjälp! Jag försökte bli gravid under några år, som överviktig. Fick höra att GB var det enda. Så sjukt. Hade grav d-vitaminbrist (vilket är vanligt och kan vara en faktor till sjukdomen också, läkaren bara skrattade åt min brist, det hade ju varit en solig sommar tyckte hon… ) Kontaktade Jenny Koos och hon hjälpte mig! Hon är suverän, kan sjukt mycket om kvinnohälsa, fertilitet och hypotyreos/sköldkörtel. Med facit i hand skulle jag säga, lägg ditt krut hos henne, ditt BMi är förmodligen inte en faktor som påverkar i ditt fall. Se till att få kollat tsh, T3, T4 och dvitamin! Hade BMI på 41 när jag blev gravid med tvillingar, med hjälp av Jenny. Tyvärr hakar vården upp sig på det förlegade uttrycket BMI.//Mvh en som lidit i 6 år och nu äntligen sökt privat läkare.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x