Tar du ansvar för dina konversationer?

Det är väldigt ofta som jag tycker att människor är fula i mun. Och då menar jag inte att de svär. Jag menar att det de säger är gnäll, missunnsamhet och skitsnack. I samtal kommer deras svar alltid från en negativ plats. ”vad fin klänning!” besvaras med ”nej fy inte den här gamla trasan”. Någon säger ”vad vackert det var hemma hos vår kollega” och då svarar personen ”tycker du!? jag tycker det var lite väl pråligt för min smak”. Vi har alla sådana här personer i vår omgivning. De som alltid klagar, ser ner på andra, tycker synd om sig själva osv. Jag möter detta i mina sociala kanaler hela tiden. Folk som skriver något snällt till mig om mig för att sedan direkt framhärda att de minsann dock aldrig skulle kunna göra x, y och z som jag gör de är för trötta, sjuka, inte har tid, tillräckligt med pengar, fel figur osv.

Samtal som är sprungna ur denna negativitet föder bara destruktivitet. För hjärnan är så lättlurad och bara du säger något tillräckligt ofta till den så kommer den tro på det. Det fina är att det gäller åt båda hållen. För samtal som är sprungna ut positivitet ger utrymme för att prata om drömmar och mål. Det skapar produktivitet och harmoni mellan människor. Och din hjärna börjar snart tro på dig när du har samtal grundat i förståelse, positivitet och omtanke.

Jobbet att ta ansvar för sina konversationer är tvådelat. Framförallt görs arbetet med hur du själv uttrycker dig. Vet du med dig att du klagar, klankar ner, talar skit och jämför dig med andra, så är det hög tid att sluta med det. Du skapar en negativ spiral inom dig själv och har du otur kommer du stå kvar ensam för att du helt enkelt är för dränerande att umgås med. Ibland kan det vara svårt att veta hur man är i konversationer. En liten tumregel för mig brukar vara att känna efter hur jag mår när jag går därifrån. Är jag dränerad eller energifylld, och vem dränerade mig? var det jag själv eller den jag pratade med. Den andra delen i arbetet att ta ansvar för sina konversationer är också att vara uppmärksam på hur de i din närhet talar. Är det dem som står för den destruktiva konversationen? Är de dina energitjuvar? Då ska du fundera över på om du vill spendera din dyrbara tid i deras dränerande sällskap. Om du vill vara i deras sällskap föreslår jag att du ”lead with example”. Att du tar ansvar för konversationen och styr upp den från den negativa loopen in i den positiva. Var glad, positiv och sprudlande. Ge komplimanger och uppskattning. Säg ifrån när någon snackar skit och gäller, och sluta upp med jämförelsen.

Om du är energitjuven finns det bara en sak att göra. Sluta skyll på världen och yttre omständigheter, det är inte synd om dig och dina förutsättningar är inte så hemskt annorlunda från andras. Ja, vi har olika egenskaper och utmaningar, men våra förutsättningar är ofta liknande. Vi har alla, med undantag för en otroligt utsatt grupp, mat på bordet, tak över huvudet och nog med inkomst för att betala våra räkningar. Vi har alla mer eller mindre fungerande kroppar, ett sätt att kommunicera och en förmåga att göra vår röst hörd. Så åter igen, det är inte synd om dig. Du har det inte svårare än andra. För darling, we all got pain! Ta av offerkoftan helt enkelt!

Två tips för att bli en härligare person är faktiskt att fira allt som går att fira. Fira dig själv och dina vänner, visa dem att jante inte är något för dig. Skäm bort dem och få dem att förstå, och dig själv, att det är ok att fira framgångar. Små som stora. Fira allt! Bjud in, skäm bort, ge presenter och bjud på middagar. Ta ut lycka i förskott för då fick du njuta hela vägen fram till slutdestinationen. Och om det skiter sig på slutet fick du njuta på vägen. Våga tro att du är värdig att känna dig viktig, härlig och framgångsrik och var stor nog, och generös nog, att låta andra i din närhet få känna sig viktiga, härliga och framgångsrika.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

1 Comment
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Anna-Maja Tegebro
Anna-Maja Tegebro
2 år sedan

Så härligt och bra inlägg!!!! Håller med till 100%
Stor kram till dig!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x