Temavecka: varför lämnar hon inte?

 

Något som folk ofta frågar är om hon nu blir slagen, varför lämnar hon inte bara? Det är så svårt att lämna att jag istället frågar, vad är det som tillslut får vissa att lämna. Igår pratade jag om normaliseringsprocessen. Det är den successiva process som pågår från det att partnern börjar en lättare form av kontroll, som sakta ökar i intensitet och ofta övergår till hot och/eller våld. Under hela tidsförloppet bryts den utsatta sakteligen ner och varje destruktiv händelse försämrar den utsatts självkänsla. Tillslut anser sig hen vara inget värd och tror på sin partner när denne säger att man är usel, värdelös och att ingen annan vill ha en. Det börjar väldigt sällan med ett slag. Slagen kommer först en tid senare, då är den utsatta redan i sin partners makt. Det är inte ovanligt att den utsatta känner stor skam och därför inte ber sin omgivning om hjälp. Hon kanske skäms inför den ”hon har blivit”. Hennes partner kan också ha intalat henne att ingen kommer tro henne, vilket hon tillslut själv också börjar tro.

Partnern växlar ofta mellan en våldsam sida och en kärleksfull och ångerfull sida. Det är förvirrande för den utsatta och eftersom den utsattas självkänsla är mycket låg upplever hen att den ultimata bekräftelsen också är den som kommer från partnern. Alltsammans blir en enda röra där den utsatta kanske upplever att ingen älskat henne så som hennes partner och hon är rädd att förlora den stora kärlek. Den utsatta försöker bortse från partnerns våldsamma sida och ursäktar dennes beteende för hon var ju faktiskt sen, hade dåligt humör eller hade inte hunnit laga middagen klar.

Ibland är man rädd för att lämna. Rädd för konsekvenserna som kan uppstå vid ett uppbrott. Det är inte ovanligt att den utsatta blivit hotad att om hen lämnar ska hen utsättas för död, våld eller skam. Det kanske finns barn inblandade som försvårar att lämna. De kvinnor som har haft svårt att lämna, som kanske återvänt flera gånger till den destruktiva relationen, som tillslut orkar lämna en gång för alla gör det antingen vid den tidpunkt hon tror att nästa gång kommer hon bli dödad eller när hon ser att våldet har börjat drabba barnen.

Det kan vara svårt att lämna om ens partner kontrollerar ens ekonomi. Man kanske inte anser sig ha råd att lämna. Om man inte har några pengar, eller ens partner håller pass gömda och man inte har ett socialt skyddsnät är det svårt att veta vart man ska ta vägen. Har man ingenstans att ta vägen, eller behöver hjälp för att få ett hemligt skyddat boende, kan kvinnojouren hjälpa en. Om man har en hotbild mot sig kan man förflyttas till ett skyddat boende i en annan stad.

När en person väljer att lämna en destruktiv relation är det viktigt att hen backas upp av ett socialt skyddsnät, en kvinnojour eller exempelvis ett juridisk ombud. Att få stöd, pepp och påminnelse om att man gör rätt är mycket viktigt. Det händer dessvärre ändå att en person går tillbaka till sin våldsverkare och det kan vara frustrerande för omgivningen. Det är då viktigt att, i den mån man orkar och kan, inte bli arg eller frustrerad för det spär på den utsattas dåliga självkänsla och det finns en risk att denne inte längre vill vända sig till dig för hjälp.

Jag hoppas att du genom detta inlägg fått lite mer förståelse för hur komplex en destruktiv relation är och varför det kan vara svårt, näst intill omöjligt att lämna. Det är så självklart för den som inte har en sådan här relation men otaliga kvinnor har sagt till mig att de är förvånade att de stannade kvar. De hade ju själva alltid sagt att de minsann skulle gå vid första slaget. Återigen, punkterna ovan är inte uttömmande utan bara exempel på vad som gör det så svårt att lämna.

Om du lever i en destruktiv relation finns det hjälp att få.
– Du kan ringa polisen på 114 14 och om du befinner dig i nöd ringer du 112.
– Om du behöver råd och stöd kan du ringa kvinnofridslinjen på 020 – 50 50 50.
Detta är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot och våld. Du som är anhörig eller vän är också välkommen att ringa till oss. Vi har öppet dygnet runt och du ringer oss gratis oavsett var du bor i Sverige. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen.
– På Unizon och Roks hittar du din lokala kvinnojour som du kan ringa för hjälp. De kan även erbjuda dig skyddat boende om du måste lämna hemmet.
– På advokatsamfundets hemsida hittar du lokala advokatbyråer som kan hjälpa dig.
– Du kan även kontakta byrån jag arbetar på. Vi erbjuder gratis juridisk rådgivning på telefon och om du ringer råder full tystnadsplikt och sekretess. Du hittar oss på Frisells advokatbyrå och vårt nummer är 046 – 15 74 10.

Del 1 i min temavecka, ”hur vet du om du lever i en destruktiv relation”, hittar du här.

 

 

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x