15 saker varje kvinna ska kunna innan 30

femtalk
1. Betala räkningar (i tid).
När du är 30 är det slut på betalningspåminnelser. Nu är tiden inne att hålla koll på räkningar, de som är betalda och de som ska betalas. Det är nu du punktligt lägger undan en slant till de räkningar som ska betalas kvartalsvis så var tredje månad inte blir en deppig månad. Det är inte längre kul, coolt eller wild and crazy att köpa skor istället för att betala elräkningen. Vid 30 har du förhoppningsvis en fast inkomst och då får man helt enkelt hålla sig till den. Att leva över sina tillgångar funkar inte vid 30. Det är inte värdigt att ringa mor och far om en extra slant för att du råkade köpa skor eller vin som inte ingick i budgeten.

2. Ha koll på sin pension
Det här är en ångestfylld punkt för många men det behöver det verkligen INTE vara. Du har din allmänna pension, men den kommer inte ta dig långt när du är gammal och grå. Det är ju då vi ska leva livets glada dagar, sippa bubbel och gå på teater tre gånger i veckan. Nej, nu är det dags att kolla på möjligheten att få tjänstepension av din arbetsgivare. Utöver detta har jag och David ett gemensamt fondkonto i vilken vi stoppar in lika mycket pengar. De pengarna ska gå till vårt framtida hus. Ett hus som förhoppningsvis blir vår bästa pensionsförsäkring för framtiden. Med detta sagt, jag har PRECIS fyllt 30 så det kan ju inte begäras att jag är pensionsexperten, för det är jag icke. Men jag har insett att det är nu läge för att sätta sig in i det där orangea kuvertet lite mer.

3. Ha ett sparkonto
Back in the day spenderade jag varenda krona och jag hade alltid ett litet moln på min annars så klara himmel. För tänk om… Ja, jag hade ingen backup, inga extrapengar, inget fuck-you konto. Idag har jag två sparkonton, ett kortsiktigt och ett långsiktigt. Med ett sparkonto med en 3-4 månadslöner sparat har du pengar till i princip varje oförutsedd utgift. Du klarar dig trots arbetslöshet, en söndrig bil kan lagas, det finns en extra slant att använda under föräldraledighet eller va det må vara. Poängen är att det är din frihet. Egna pengar i börsen är frihet. Så om du inte börjat innan börjar du nu. Om det så är 50 kronor i månaden så är det en start.

4. Be om ursäkt och lära dig sluta be om ursäkt
Jag ber aldrig om ursäkt för den jag är. Varför skulle jag? Jag kan inte be om ursäkt för min existens eller den jag är. Däremot kan jag be om ursäkt för det jag gör, och det är en stor skillnad. Småaktighet, skitsnack och sårande kommentarer bör man be om ursäkt för. Det är så enkelt. Gör du fel eller gör någon ledsen ber du om ursäkt. Men däremot tror jag att många, framförallt kvinnor, ber om ursäkt för helt onödiga saker. Att man tar plats, att man ställde en fråga eller för att man inte förstod vad chefen ville att man skulle göra. Sådant trams ber man inte om ursäkt för, för åter igen, du ska inte be om ursäkt för den du är.

5. Säga nej och ja, men veta skillnaden
Det här är ett kapitel för sig. När man fyllt 30 bör man känna sig själv tillräckligt bra för att veta när man bör säga ja och när man bör säga nej. Man bör säga nej om man redan har för mycket att göra, om det inte känns kul eller om man tror att man måste göra det för att det förväntas av en. Nu talar jag såklart inte om arbetsuppgifter som ingår i ens jobb utan istället att våga tacka nej att vara flytthjälp om man faktiskt är slutkörd. Eller att inte automatiskt lova att fixa tårtan till ett kalas om man egentligen tycker det är skittrist att baka. Ja däremot, det ska du säga när du kanske inte riktigt vågar. Om det pirrar i magen och känns lite halvläskigt, då är det helt rätt att kasta sig ut och våga prova. Den trygga ungdomen är förbi och det är dags att våga utvecklas, nå sin fulla potential och testa nya saker. Det stora problemet är att folk ofta säger ja till något, inte för att de vill, utan för att de vill vara duktiga. Helt fel om du frågar mig. Lika stort problem är alla de som tackar nej till ett erbjudande på grund av osäkerhet. ”Inte ska väl jag?” ”Inte kan väl jag?”. Svaret är ett solklart ”JO, DET BÅDE KAN OCH SKA DU”!. För du är fab och kan klara prick allt.

6. Hitta en BH som passar OCH är bekväm
DETTA är A och O om du är 30 år. Du är inte längre en 70B. Mer troligt kanske du är en 75D, eller mindre eller mer, men faktum är att de sladdriga BH:arna är en sorglig samling kvarlevor gjorda för en kropp du inte längre har. Antagligen. Det har varit gravida kroppar, ammning, viktuppgång eller viktnedgång eller båda. Din kropp har växt hitan och ditan i 30 år och det är nu dags för dig att stega in på närmsta Twilfit, slänga fram flickorna och be om hjälp från experten. Dubbelbröst, skavande band eller bygglar som skär in tillhör icke 30-åringen.
Bonustips 1: om du vill köpa matchande trosa så köp alltid minst två par. Gärna tre. Trosorna tvättar du oftare så de kommer slitas och blekas fortare än BH:n.
Bonustips 2: Nu ska du också se till att du handtvättar din BH. Inga fler BH:ar i 40 grader.

7. Köpa kläder som passar, nu, inte om minus fem kilo
Nu ser du ut som du gör och du är antagligen så oerhört mycket finare än du intalar dig själv. Men faktum är att du måste acceptera din kropp. Det betyder inte att du inte kan äta mångsidigt och röra på kroppen, men det innebär att du måste acceptera hur du ser ut idag. Det innebär inte att du alltid måste se ut som du gör, men det finns ingen poäng i att längta efter en annan kropp. Och därför är det nu slut på att köpa kläder som ska passa sen, när du gått ner fem kilo. NEJ NEJ NEJ, dumsnut (läs lille musen i Askungen). Nu köper du en storlek större. Inget får mig att känna mig så förbaskat ful som för små kläder. Sådana som jag måste dra i och hålla in magen i. Nej, rätt passform får mig att känna mig som supermodel of the universe. Inte varje dag, hela dagen, men lite klädsamt då och då. Och finns det plagget inte i din storlek för att du inte kommer i stlk 44 (hej, been there done that typ hela tiden) så skit i det där jävla plagget. Det är sinnessjukt att en normal tjej som jag, med ett antal extrakilon, ska ha så svårt att hitta kläder som passar. Nej, då är det bara att inse att det märket inte uppskattar köpstarka kvinnor som plånbok och klädglädje. Då tar jag hellre min plånbok och glädje dit den uppskattas. Bye bye Zara och Gina tricot och hello Åhléns och Lindex.

8. Boka tid hos läkaren (ja, det gäller även tandläkaren)
Nu är tiden förbi när man sköt på sådana saker. Nu ska tänder, knän och vajayayn kollas regelbundet. Cellprov ska göras, hål ska lagas och sköra kroppar och psyken ska tas om hand. Att strunta i att ta hand om sin kropp kan ha stora konsekvenser på din plånbok, men framförallt din hälsa. Hål kan bli större och så mycket dyrare att laga. Så nu går du igenom din kropp och frågar dig själv när du senast kollade tänder, gjorde en cellprovstagning, gjorde mammografi och kollade upp det där födelsemärket. It ain’t fun men det måste ske. Hellre en frisk kropp än kul väskor i garderoben.

9. Ha koll på det där med säkert sex.
Om du inte har detta under kontroll vid 30 så låt mig ta 10 långa sekunder och titta dig djupt in i ögonen. REALLY!? Det är nu du tar dig i kragen unga dam/herre. Bara för att du är singel och nu ligger med bolagsjurister istället för rocktrummisar innebär det icke att könssjukdomarna försvunnit. Därför tar du dig nu i kragen och (se punkt 8) bokar en tid för testning om kan tänkas behövas, köper dig några kondomer och om du är kvinna kollar du över dina preventivmedel. Each to their own och jag inga åsikter om vad du väljer, så länge du väljer. För egen del skrotade jag P-piller för över 10 år sedan och kör på kopparspiral. Om du är osäker på vilket alternativ som är bäst för dig så prata med din barnmorska/gynekolog. Och det här är ju aktuellt även för dig som lever i ett par för nog för att det kan bli jättebra med oplanerade barn, men det kan ju också bli hemskt besvärligt.

10. Gå och rösta
Du din demokratins väktare ser väl till att du röstar i varje val? Jo, det tycker jag allt att du får ta och anstränga dig och göra. Det är bara var fjärde år och det överlever du allt. Det är inte längre ok att skita i att rösta för att det är för jobbigt, för komplicerat eller för kallt för att gå ut (ja, true story att någon sagt detta till mig). Gå till torget och prata med partierna, läs på deras hemsidor och ta det ansvar det faktiskt åligger en att göra i ett demokratiskt samhälle. Och är det bara pesten för dig att rösta så får du iallafall ändå gå dit och rösta blankt. Nu kommer du inte undan längre.

11. Klä sig efter väder
Alltså snark på dem som går tunnklädda på vintern och matchar sin blå jacka med blå läppar eller dem som slirar omkring i högklackade skor genom snön. För att inte tala om dem som vägrar gå ut i regn för att det är så fult med regnjacka. Lyxen med att bli lite äldre är att man får klä sig efter väder och det är underbart. Herregud vad jag frusit mig genom vintrar förut för att jag envisades med att ha skinnjacka i minusgrader. Inte coolt! Nu kan vi ju va chica i regnstövlar från Hunter, regnjacka från Babour och gå i armkrok med en älskad under ett stort paraply. Det är ju härligt!

12. Söka jobb
Du ska nu veta hur man gör. Jag säger inte att du ska landa ett jobb, det vore förmätet av mig i en tid när det är svårt att få jobb. Men att sitta hemma och intensivt titta på datorn och tro att någon magiskt kommer erbjuda dig ett jobb funkar inte. Ett korrekt skrivet CV och ett bra personligt brev ska finnas färdigt. Sen funkar det inte att bara maila ut det kors och tvärt. Nej, för att landa jobbet krävs det att du är lite proaktiv. Att du ringer och följer upp och kanske erbjuder dig att komma dit och presentera dig. Att vara 30 innebär att stödhjulen är borta och nu är det fullt ös medvetslös som gäller.

13. Vad du skulle eller inte skulle göra för pengar eller kärlek
Vad har man inte gjort för att man trodde man var kär? Och vad vissa inte gjort för att behålla ett jobb de trodde var drömmen? Att ha fyllt 30 innebär att du antagligen lärt dig vad du är villig att offra för ett jobb eller en relation, men även att du insett vad du inte är beredd att offra. Att bli äldre skapar ju en större självinsikt som medför att magkänslan säger till att det är ”hit, men inte längre” som gäller. Ingen relation eller arbete är värt att lida för. Det finns gränser för vad man är beredd att stå ut med och tiden är nu inne att stå upp för dessa gränser.

14. När det är dags att lämna, en jobb, en partner, en vän
Tätt förknippat med punkt 13 är denna punkt. Denna självinsikt har förhoppningsvis gett dig styrka och kunskap för att veta när det är dags att avsluta något eller någon. När enough verkligen är enough. Nu kan man unna sig att göra sig av med den där ”vännen” som mer är som en bekant nu för tiden. Och som i ärlighetens namn inte är särskilt kul längre, eller ens trevlig. Han som bara suger all energi eller hon som är mest ego. Chefen som är otacksam och inte låter dig nå din potential eller partnern som inte gör en lycklig utan som du är med som en vana. Du har själsligt kapital nog att våga dig på att lämna dem. Livet är för fullt av möjligheten till att det ska bli så underbart härligt att det vore slöseri att lägga din dyrbara tid på något som inte får dig att må bra.

15. Vad du tycker är kul.
Den sista punkten, möjligtvis min personliga favorit. Det är så oerhört skönt att veta vad jag tycker är kul och våga stå för det. ”Hej jag heter Frida och jag hatar att gå på konsert för jag får ont i ryggen” ”Jag föredrar aktiviteter där jag inte behöver bära BH och därför är lördagarnas Melodikryss mer min grej än utehäng på en trendig bar”. ”Jag hatar att träna för det är så jobbigt med eftersvettningarna”. och sådär kan jag fortsätta med bekännelser mening efter mening. Jag behöver inte vara så himla cool, trendig eller inne. Jag får lov att äga att jag älskar BH-fria aktiviteter (nej, inga sådana aktiviteter. Herregud, jag är ju trots allt politiker, vad tror du om mig). Och jag får lov att älska att gå och simma framför att gå på något trendigt hard-booty-mega-muscle-sweaty-monster-workout. Och allra helst gör jag den simningen i en rejäl baddräkt som håller allt på plats och jag är inte emot tanken på en liten simmössa så jag slipper bli blöt i håret. Nu är jag medveten om jag är en tant och bara för att du fyllt 30 behöver du inte åldras fullt såhär raskt, men om du av någon anledning har gjort det så säger jag bara välkommen till klubben! Och visst är det härligt att få lov att vara lite tant. Inte minst för att man slipper string och jeans som visar springan.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

4 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Sandra
Sandra
7 år sedan

Amen! Vid fyllda 36 har checkar jag förstås av alla punkter på din lista, vissa med nöd och näppe (bytte BH-storlek bara precis alldeles nyss) men i alla fall. Och önskar att jag hade sett denna lista strax före 30-årsstrecket. Men bättre sent än aldrig 😉

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Sandra
7 år sedan

härligt! och dina bröst tackar dig för ditt engagemang! =)

Linda
7 år sedan

Hej
Vilken bra lista, känns som att jag är bra på det mesta av den, men i ärlighetens namn något jag nog är dålig på är att boka de där läkarbesöken vilket är väldigt komiskt då jag själv faktiskt jobbar inom vården och borde ”veta” bättre, men tror att det är ganska vanligt bland oss vårdfolk tyvärr.
Men som sagt en bra lista och ja man borde faktiskt ha koll på alla punkterna på den när man är 30 +
Ha en härlig helg
Kram Linda

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Linda
7 år sedan

nu ser du till att boka alla möjliga läkartider du kan tänkas behöva! =)

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x