Och detta går pengarna till

Det finns människor i min stad som är hemlösa. Många av dem är barn. Bristen på pengar och socialt skyddsnät gör barnfamiljer hemlösa. Dagligen måste kvinnojourer och skyddade boenden avvisa kvinnor och barn i nöd för att alla platser är fulla. Det finns elever som inte får den hjälp de behöver i skolan. Det finns människor med funktionshinder i behov av resurser, som nekas detta och som ett resultat dör i ensamhet på en offentlig toalett. Poliserna får lägga alla sina resurser på gränskontroller så att det i Malmö i princip inte arbetas allt mot prostitution. Kort sagt, det behövs resurser överallt.

Och i helgen gick våra resurser till detta. Titta på filmen så återkommer jag om en liten stund.

Resurserna gick till de här killarna klädda i svart och med maskerade ansikten. Killar som bara äääälskar fotboll så mycket att de inte klarar av att enbart kolla på själva matchen. De måste puckla på andra som också älskar fotboll? Nej,så är det ju såklart inte. De här killarna har inget intresse av att titta på fotboll. De har ett intresse av att slåss. På grund av en enda fotbollsmatch fick mängder av polisers arbete göras anspråk på. Bilar, patrullerande poliser, helikopter och gud vet vad. För att dessa ”supportrar” måste gå ut på gatan, skrika, slåss, kasta glasflaskor och tända bengaler. Herregud. så förpubertalt. Nästan intill neandertalarlikt. Jag reagerar instinktivt på tre saker.

Det första är det oerhörda resursslöseri som detta medför. Barn är hemlösa i Malmö, men dessvärre måste pengarna gå till detta trams för att dessa killar lever i en värld där de inte behöver visa hänsyn. Främst kommer ju den omedelbara kostnaden som polisens arbete medför. Men sen kommer allt det andra. Sjukvård för någon som blivit slagen av någon annan. En glasflaska som kastats mot någons bil och rutan pangade. Bengalen som kastades mot en fasad som sen måste saneras och klottret som måste sprayas bort. Helg efter helg, vecka efter vecka, runt omkring vårt land.

Det andra är att de alla är killar. Kan vi prata om detta? Om den våldsbejakande grabbanda som råder bland vissa grupperingar av så kallade supporters. Denna machokultur är förödande på så många plan. För den enskilda mannen och framförallt för omgivningen som drabbas av hans framfart. För samhället som inte kan lägga sin pengar där de behövs. Det är allvar nu. Vi måste ta itu med könsnormer och inte bara dem som rör kvinnor, utan även dem som rör männen. Machokulturen är en skamfläck och videon visar dess rätt ansikte. Det är män som står för våldet i vårt samhälle. Och detta är inte min åsikt, detta är fakta.

För det tredje, hur kan det få fortsätta? Jag kan för mitt liv inte förstå hur detta fortfarande kan vara ett problem. Vi lever i ett världens mest demokratiska länder, och ändå måste vi helg efter helg, acceptera att svartklädda maskerade killar får springa runt, slåss, skrika och bete sig helt okontrollerat. Det ska vi tydligen bara finna oss i? Jag finner mig inte i detta. Inte en dag till. Om vi kan kontrollera allt annat i samhället, och med effektiva medel stävja och motarbeta brottslighet, hur kan då samhället stå så handfallet inför dessa killar?

Detta mina vänner, det är vad pengarna går till.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Sandra Olsson
Sandra Olsson
7 år sedan

<3 Tack för att du uttrycker det jag också känner.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Sandra Olsson
7 år sedan

tack själv! för att du läser och kommenterar!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x