Mottagning för könsstympade tack vare L

mottagning könsstympade
Det finns en kulturell sedvänja, som är en del av det vidriga hedersförtrycket, som är något av det mest fasansfulla jag vet. Något som gör att jag vill skrika, gråta och slåss av ilska, frustration och sorg. Det är kvinnlig könsstympning. Det ska inte kallas kvinnlig omskärelse för det är inte det. Det är en ren och skär stympning. Fler än två miljoner flickor i åldrarna 4-11 år könsstympas varje år världen över. I Sverige är närmare 40.000 kvinnor könsstympade, varav 7.000 av dem är under 18 år.

Stympningen görs oftast utan bedövning och utan kirurgiska instrument. Ett slött gammalt rakblad och två kvinnor som håller flickans armar och två som håller hennes ben. Sen karvar, sågar och skärs flickans underliv sönder. Hur mycket bestämmer gradbeteckningen som skadan sen får. Det kan röra sig om att yttre blygdläppar tas bort, yttre och inre eller till och med yttre, inre samt klitoris. Sen sys flickans underliv ihop så att vaginan inte längre finns kvar utan det lämnas enbart ett litet hål för mensblod och urin att kunna komma ut. Många dör, traumatiseras och får mycket allvarliga infektioner. Många får permanenta skador med smärtor som aldrig försvinner och vissa kan inte längre hålla tätt utan kissar på sig hela tiden. Att kissa tar en evighet då urinen bara kan droppa ur det lilla hålet, vilket gör att flickor inte vill gå på toaletten under skoltid. Vid första samlaget ska det lilla hålet göras stort och då skär man upp underlivet, tränger upp det med mannens penis eller töjer ut hålet inför samlaget.

All denna vidriga och groteska sedvänja för en enda sak, nämligen att kontrollera flickans oskuld. Som i all hederskultur är kontroll av flickans sexualitet det centrala. Folk blir arga när någon säger ”jag hatar alla män”. Detta trots att den meningen innebär ”jag hatar män för hur ni förtrycker kvinnor och hur patriarkatet söndrar oss”. Meningen innebär inte ”jag hatar alla män så jag vill döda, slå och stympa dem”. Det är så män hatar kvinnor.

Jag är så stolt över min partikamrat Gilbert Tribo. Han är politiker i regionfullmäktige och har genom en stenhård kamp fått igenom en motion om att Skåne ska öppna en mottagning för att hjälpa könsstympade kvinnor. Det är sann liberal feminism och jag grät när jag såg att Gilbert äntligen nått framgång när Socialdemokraterna och Miljöpartiet vaknat från sin mörka dimma och insett vad som är rätt. Jag kan inte beskriva hur stolt jag är över Gilbert, över mitt parti och över att jag får känna honom. Jag tror inte ens Gilbert själv inser hur betydelsefullt detta är. Jag träffar så många kvinnor som blivit könsstympade och jag säger alltid att jag vet att man i hennes kultur fixar kvinnor där nere och att jag är hennes syster och kan skaffa hjälp om hon har problem i underlivet.

Ingen kvinna ska könsstympas. Detta måste få ett slut. Det finns i nuläget bara ett enda parti som driver en aktiv feministisk politik och på allvar vill ta itu med den kvinnliga könsstympningen, och det är Liberalerna. Denna text är lika delar till er som läser som direkt till Gilbert. Jag vill från botten av mitt hjärta tacka dig för detta. Jag gråter av glädje när jag skriver detta och nästa gång vi ses kommer jag kasta mig om halsen på dig. Ingen kvinnas underliv ska stympas och har hon utsatts för denna groteska sedvänja ska vi i Sverige hjälpa henne. Kvinnohälsa ska prioriteras och alla kvinnor ska ha rätt till ett infektionsfritt underliv, ett bra sexliv och slippa det stigma som könsstympning kan innebära.

Gilbert Tribo, sån sjujäkla feminist du är! <3

Här kan du läsa mer om kvinnlig könsstympning.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x