Önskeinlägg: Egentid

Jag fick en fråga om jag kunde skriva om egentid. Det är ju en ganska bred begäran så jag började fundera på vad personen ville att jag skulle skriva om. Kanske vad som menas med egentid? Hur man ser till att ta sig egentid. Vad man kan göra på sin egentid eller kanske hur man ska tänka om man anser att man inte är värdig egentid. Att det är allt för ego.

Egentid för mig menas med kravlös tid. Ett tillfälle där du helhjärtat kan ägna dig åt det som får dig att må bra utan att behöva ta hänsyn till andra. En tid där du inte blir störd, där du inte behöver fixa för andra eller beakta andras viljor. Och eftersom vi alla är olika kan egentidens innehåll vara precis vad som helst. Sovmorgon, träningspass, vara själv i hemmet, resa bort ensam, ta en ensam dag på stranden eller en ostörd timme i badrummet. Egentid kan vara precis vad som helst.

Jag tror att kvinnor har ett otroligt behov av egentid för att kunna fungera. Vi har ofta tusen tankar i huvudet samtidigt, kom-ihåg-listor, påminnelser på mobilen, släktkalas att planera, en karriär, en familj, ett hem, släkt och så vidare. Det är inte för inte som man talar om att kvinnor lämnar sitt heltidsarbete för att därefter starta upp det obetalda heltidsarbetet i hemmet. En sådan livssituation tar kål på livsglädjen. Man bränner ut ljuset i båda ändarna och får aldrig tid till eftertanke och den så viktiga återhämtningen. En slutkörd kvinna är inte en bra partner, mamma, syster, kollega eller vän. I viljan av att vara alla till lags blir kvinnor tillslut är tomt kärl som inte kan finnas där för någon.

Det jag skrivit ovan låter för många helt självklart men trots detta tar sig kvinnor inte egentid. Man ”har inte tid”. Eller så skäms man och känner sig egotrippad. Man får det kvinnligt dåliga samvetet och känner att man försakar sin familj. Och jag förstår det för omgivningen kan vara snabb på att döma. ”varför skaffar du barn om du inte vill vara med dem!?” kan vissa säga. Det största tramset jag hört i livet. Jag läste att dagens föräldragenerationer spenderar timmar mer med sina barn än vad både kvinnor och män gjorde på 50- och 60-talet. Och en man som går iväg några timmar i veckan får aldrig höra att han är en dålig pappa. Istället är han levnadsglad och ”klart man ska få släppa loss ibland” låter det då.

Du är värdig av att ha egentid. Din familj klarar sig utan dig och din familj klarar sig garanterat bättre om du är lycklig, levnadsglad och tillfredsställd. Jag har ett stort behov av egentid. Kanske mer än hos de flesta. Men tack vare att jag tar mig den tiden kan jag stärkt, glad och positiv hänge mig totalt åt alla åtaganden i mitt liv. Jag tror också det är bra att visa Estrid att det är normalt och skönt att få gå in på sitt rum, stänga dörren och vara lite ifred. Att tiden med sig själv är värdefull och trygg.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x