DIY-guide, bygg en egen piedestal.

Jag har gjort ett DIY som blev SÅ bra att jag känner att jag bara måste dela med mig av det. Jag gjorde egna piedestaler. Det var lite klurigt i början innan jag fick kläm på det, men sen var det SÅ enkelt! Här kommer en steg-för-steg-guide på hur man gör.

Jag började med att köpa allt som behövdes och kolla vad jag redan hade. Du behöver följande:

  • virke
  • vinkeljärn med skruv
  • små spik
  • snickerispackel och spackelverktyg
  • sandpapper och sandpapperskloss
  • grundfärg för snickeri
  • färg till piedestalen

Jag valde mdf som det material piedestalen skulle vara byggd av. Jag fick alla bitar uppsågade hos Optimera här i Skanör. Jag köpte virke till två piedestaler, en 80 cm hög och en 110 cm hög. Båda 20 cm breda. Mdp-skivan var 12 mm tjock och det var viktigt att veta eftersom det påverkade bredden på två av sidorna. Det här var mina slutgiltiga mått.

2 skivor med måtten 110 x 20 cm
2 skivor med måtten 110 x 17,6 cm
1 skiva med måttet 20 x 20 cm

2 skivor med måtten 80 x 20 cm
2 skivor med måtten 80 x 17,6 cm
1 skiva med måttet 20 x 20 cm

Jag hade läst på att skivorna skulle limmas ihop, men det funkade inte alls för mig. Istället satte jag två vinkeljärn på en skiva och skruvade ihop med nästa skiva. Det gjorde jag på totalt tre av skivorna, alltså behövdes 6 vinkeljärn totalt. För att göra bygget stabilt spikade jag sedan in långa och smala spikar på varje kant.

Sedan spacklade jag vid alla kanter och vid spikarna. När spacklet torkat sandpapprade jag bort överflödet så att ytan blev jämn och mjuk.

Därefter målade jag ett lager grundfärg. När denna färg torkat målade jag faktiskt med vanlig väggfärg som jag hade i en provburk. Man tager vad man haver liksom. Jag fick måla två lager.

Färgen jag använde är en mjukt grå nyans som har följande färgkod Här är det slutgiltiga resultatet.

Det blev PERFEKT! För dessa två piedestaler betalade jag totalt ca 700 kronor. Själva materialet kostade under en hundring och resten av kostnaden bestod av verktyg och grundfärg som jag behövde komplettera med.

Nu kan jag pynta piedestalerna med mina vackraste vaser, böcker, krukor eller statyer. Bara fantasin sätter gränser.

Jag känner att jag måste hänga en gardin bakom. Jag tror det kommer ge ett mjukare intryck. Så på måndag åker jag och handlar gardinskena och en gardin. Jag tror det kommer bli SÅ himla fint.

Hoppas guiden var tydlig och att du hängde med på hur man ska göra.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x