Jag är SÅ lycklig och STOLT över vårt nya elementskydd i rotting. För jag har byggt det helt själv. Och det var superenkelt! Eftersom jag vet att flera av er funderar på att göra något liknande kommer här ett inlägg med steg-för-steg-guide på hur jag gjorde.
Först gjorde jag en ritning med alla mina mått. A-delarna är de två långa bitarna, B-bitarna är de tre korta bitarna som är emellan. Jag köpte även C-bitar (men som jag inte behövde använda). Utöver detta köpte jag även magneter och några stavar. Jag återkommer till dessa. Allt material inköptes på Optimera i Skanör med undantag för rottingväven som jag köpte hos Special beslag.
Träet jag valde var planhyvlad obehandlad furu i måtten 15×43. Dessa kapades till rätt längd i byggbutiken. Hemma målade jag dessa med grundfärg och sedan med vit snickerifärg.
Jag limmade ihop ramen med trälim och satte klämmor (och små böcker för man tager vad man haver) för att stabilisera bygget. Men för extra stabilitet skruvade jag i några beslag.
Hörnbeslag i alla fyra hörnor och raka beslag i mittendelen som satte fast B-delen i mitten av bygget. Dessa skruvade jag fast, men valde andra skruvar än som följde med i paketet. För det är ju såklart viktigt att skruvarna inte går ut på andra sidan av plankan.
Jag vecklade ut rottingen och klippte till de korrekta måtten. Jag mätte ca 1 cm utanför ramen. Rottingen fick sedan ligga i blöt i en timme. Då expanderar den lite vilket gör att när man satt på den expanderar, krymper den vid torkning och blir mer spänd. Rottingen sattes på baksidan med häftpistol. Jag satte fast den i mitten med ett kryss på varje sida för att hålla den på plats. Därefter jobbade jag inifrån och ut och alternerade sidor för att få det jämnt.
När all rotting var på plats klippte jag kanterna som sköt ut utanför ramen. Nu kommer vi till C-delen som jag också köpt. Den var tänkt att nu sättas ovanpå B-delen för att stabilisera bygget. Men eftersom det var så stabilt med beslagen valde jag att strunta i C-delen. Också oklart hur C-delen skulle kunna skruvas på ovanför beslagen.
När det kommer till själva fästanordningen hade jag fått fundera en miljon gånger (helt i onödan). Mitt problem är att jag inte kan skruva fast skyddet i fönsterbrädan eftersom det är en sten. Jag ville inte heller skruva fast den i golvet och förstöra golvet. Det slutade med att min snickarvän Gustav gav mig följande råd. Sätt lister under stenen och på golvet med dubbelhäftande tejp. Sätt på magneter på listerna och då går det att enkelt klicka på skyddet. Det skulle visa sig att jag inte behövde varje magnet eller list.
Jag mätte nämligen så perfekt att det enkelt gick att skjuta in elementskyddet under stenen och då satt den på plats av sig själv. Och här har jag i VECKOR googlat, oroat mig och vridit och vänt på problemet med fästanordning.
Här har rottingen torkat och stramat till sig! Jag kan säga att det här bygget var så himla enkelt och gjorde hur mycket som helst för hela rummet. Det blev en miljon procent mer lyxigt, harmoniskt för ögat och väldigt mycket billigare än att ta in en snickare som bygger elementskydd.
Varje gång jag färdigställt ett bygge får jag blodad tand så nu funderar jag redan på vad nästa bygge ska bli. Några förslag?
Fantastiskt vackert och smart byggt!
Blev verkligen inspirerad men undrar om och i så fall när du målat rottingen vit?
Tacksam för svar.
Elisabeth 🤗
Hej, nej den är inte målad vit utan den är naturell men ljus. Kram!
Fint! Vart köpte du rottingväven?
hos slöjd detaljer =)