Januariläsning och min nya bokklubb.

I januari blev det inte så mycket läsning. Eller det blev lite läsning men jag hade svårt att hålla mig till en bok och istället har jag typ fem pågående samtidigt. Åh, jag blir så trött på min lättdistraherade hjärna! Boken som jag iallafall läste klart var ”Tills alla dör” av Diamant Salihu. Den handlar om gängkonflikten i Järvaområdet mellan Shottaz och Dödspatrullen. Det är en otroligt sorglig läsning men som tyvärr är än mer aktuell just idag med tanke på hur våldet i Sverige eskalerat på sistone.

Det är en väldigt bra och intressant bok som ambitiöst går igenom hur just konflikten i Järva föddes. Vi får följa med en förlorad grupp unga män som inte räknar med att bli en dag över 25 år. Hur skottsäker väst och vapen är en del av vardagsoutfiten och hur småsaker som förr gav en smäll på käften idag resulterar i ett tömt magasin i ett högkalibrigt vapen. Normaliseringen av vapen och vapenanvändande, död och hämnd har nått nya nivåer. Och oskyldiga drabbas av detta våld.

Just nu ser vi en eskalerad våldssituation i Stockholm. Det handlar om andra konflikter men mekanismerna bakom är desamma. Droghandel, gängtillhörighet, lättkränkhet och upprättad heder genom hämnd. Boken skildrar den hopplöshet jag känner. Var börjar man? Vems fel är det? Vad ska polisen göra? De är ett plåster på ett redan infekterat sår. Var är föräldrarna? Var är socialtjänsten? Vem ser till att 10-åringarna inte rekryteras? Boken är väldigt bra och lärorik och jag rekommenderar alla med ett samhällsintresse att läsa den.

På tal om läsning. Ett av mina nyårsmål var att 2023 läsa 40 böcker. Det har gått mycket långsamt. Jag har svårt att få ro på kvällarna och läsa och prioriterar ofta bort läsningen. För att iallafall få lite mer incitament att läsa bestämde jag mig för att starta en bokklubb. Jag bjöd 9 fabulösa kvinnor och glädjande tackade alla ja. Bokklubb, vilken grej! Man får läsa, umgås med sina bästa kvinnor, äta och dricka gott. Första träffen är vi hos mig och jag väljer bok. Nästa gång är vi hos någon annan och då är det dens tur att välja bok.

Boken jag har valt är ”Bröd och mjölk” av Karolina Ramqvist. Såhär står det om boken:

Hon minns mandarinerna, det rostade brödet, hur ett av de första orden var Schwarzwaldtårta. Att en tallrik färdiggräddade pannkakor på diskbänken betydde att hon skulle vara ensam hemma på kvällen. I Bröd och mjölk spårar Karolina Ramqvist en ensam flickas uppväxt i minnena av maten, den som kan fylla hela hennes sinne och samtidigt hotar att förtära henne. Hon minns sin mammas doft, mormors risgrynspudding och första gången hos pappan, hur han lagade en perfekt middag till henne.

Vem var hon? Hur blev hon? Vad är ett beroende, och är det möjligt att återskapa en maträtt? I centrum står matsalsbordet som gått i arv, ett bord tänkt för stora middagar, som hon oftast suttit vid ensam. Hon har tagit med sig det till ettan där hon ska bo, varannan vecka med dottern. Allt hon vill är att överkomma sin besatthet vid mat – och laga en risgrynspudding som dottern ska vilja smaka.

Har du läst någon av dessa böcker? Vad tyckte du?

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

1 Comment
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Schuno
Schuno
1 år sedan

Tllls alla dör är påhitt från första till sista sidan. Det begriper väl framför allt du att ingen kriminell talar med en utomstående på ett sådant förtroligt vis som Salihu vill mena. En bra fiction men inte mer än så.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x